Bizarní dárky: Voňavka na míru i létající budík

Praha - Vánoce se blíží a pro ty, kdo si neví s výběrem dárků rady, připravili prodejci spoustu novinek. Pro ženy je nově možné sestavit parfém na míru či využít stroj, který sám zjistí, jaká vůně by pro ženu byla nejvhodnější. Muži se mohou radovat z originální podložky na záchod nebo výletu do bagrlandu. Obě pohlaví pak může potěšit létající budík či samomíchací hrnek.

Lidé svým blízkým dávají vánoční dary už od středověku – tenkrát to ale byly dárečky drobné a vlastnoručně vyrobené. Lidé totiž věřili, že jejich prostřednictvím dávají i kus sebe. Kdyby ovšem pod ozdobeným stromem na Štědrý den našli v roce 2011 lidé červená jablka, ořechy, perníčky, mince, náramky nebo sladkosti, asi by jejich oči štěstím nezářily. 

Někteří se pod stromečkem dočkají každý rok toho samého – sprchového gelu, svetru, šály, diáře nebo kuchařky. „To je vlastně výraz nezájmu - ty mě nezajímáš, takže je úplně jedno, že jsem ti koupil něco, co jsem ti koupil vloni a co jsi vůbec nechtěl. Je to i výraz nepozornosti,“ podotkla socioložka Jiřina Šiklová.

Vánoční dárky 2011 (zdroj: ČT24)

Jiřina Šiklová, socioložka:

„Přílišné zdůrazňování dárků je jakási náhrada za to, že lidé nejsou schopni vytvořit mezi sebou tu rodinnou pohodu. Originalita souvisí s tím, co já považují za originální a také s tím, že toho druhého znám, že on to ocení. Pak ty originální dárky mají význam. Je to můj projev vztahu k tomu druhému.“

Prodejci proto vánoční kreativitu berou částečně na sebe - třeba parfém na míru ze zkumavek plných esencí. Přimíchat oblíbené vůně, vybrat flakón, název, obal a do týdne je originální voňavka na světě. „Začínají se na mě obracet muži s tím, že chtějí originální dárek pro své polovičky. Je to srovnatelné s cenami parfémů značkových,“ řekla Gabriela Matoušková z Parfému na míru.

Mužům může při výběru pomoci i stroj, který na základě volby povahových rysů či oblíbených přísad zjistí, co by žena mohla ocenit. Na displeji pak vyskočí doporučení už zavedených značek parfémů. „Jde o novinku na trhu. Česká republika je druhou zemí v Evropě, kde tahle novinka je,“ poznamenala Markéta Dvořáčková, mluvčí Loreal.

Pro muže? Originální podložka na záchod, ale i ponožky

Originální mohou být i dárky pro muže - třeba podložka na záchod. Výrobce přibaluje i cedulku na dveře s nápisem Nerušit. Novinkou je i trezor schovaný do knižní vazby. Potěšit je může ale i stará klasika. „Výborným dárkem jsou stále ponožky, všichni si myslí, že je chlapi nechtějí, ale chtějí,“ konstatoval Pavel Vondráček, šéfredaktor časopisu Maxim.

Hraví muži ocení zážitky, i to i ty netradiční – muži si tak mohou třeba nabagrovat v německém bagrlandu. „Dobrá je i poukázka na vyšetření, kde vám ze slin zjistí genetický původ a vystopují vaše předky geograficky až do desetitisíce let před Kristem. Jako bonus je, když si to necháte udělat u svých dětí - zjistíte, jestli jsou vaše, nebo ne,“ řekl Radek Kovanda, editor časopisu Maxim.

A dárek pro prarodiče? Třeba XXL karty ve formátu A4 - uvidí na ně zaručeně všichni i bez brýlí. „Moment překvapení je častokrát vnímán pozitivněji než fyzická hodnota toho dárku,“ prohlásila Tereza Kunčíková z Originálních dárků.

Pohodlné může potěšit samomíchací hrnek, spáče létající budík - hned po zazvonění vyletí vrtule a dokud se nevrátí zpátky, zvonit nepřestane. Možností je opravdu nepřeběrné množství.