Rehn chce ihned začít s vymáháním přísnější rozpočtové disciplíny

Brusel – V úterý vstoupí v platnost balíček řady nových pravidel k posílení ekonomického vládnutí a fiskální disciplíny v Evropské unii. Státům eurozóny budou kvůli těmto opatřením v případě, že nebudou adekvátně reagovat na případná překročení norem, hrozit i citelné finanční sankce. Jejich výše bude činit až 0,2 procenta hrubého domácího produktu. Eurokomisař pro měnové a hospodářské záležitosti Olli Rehn uvedl, že dodržování nových pravidel začne neprodleně vymáhat. Zároveň dodal, že dohoda ze summitu dá měnové unii do rukou skutečné ekonomické nástroje.

Olli Rehn dnes na tiskové konferenci zdůraznil, že nová pravidla začne uplatňovat hned od chvíle, kdy vstoupí v platnost. Jde o dodržování pravidel, jako je zejména maximálně tříprocentní deficit rozpočtu.

V současné době se hospodářská i rozpočtová situace zhoršila prakticky ve všech zemích Evropské unie. Evropská komise, která v EU dohlíží na dodržování pravidel, tak vede s naprostou většinou států procedury pro porušení práva kvůli překročení limitů. Netýká se to pouze čtyř zemí – Estonska, Finska, Lucemburska a Švédska.

Brífink Olliho Rehna (zdroj: ČT24)

S možností uplatnit sankce vůči rozpočtovým hříšníkům počítá už od vzniku eurozóny také Pakt stability a růst. Zatím nicméně sankce nebyly nikdy v historii evropské měnové unie použity.

Dohoda ze summitu dodá měnové unii skutečné ekonomické nástroje

Rehn zároveň ocenil závazek ze EU vykročit směrem k vytvoření fiskální unie. Zároveň však zalitoval, že se unie nedokázala dohodnout na tomto kroku jednohlasně. Již na summitu se proti otevření Lisabonské smlouvy postavila Velká Británie, země stojící mimo eurozónu včetně České republiky připojení k dohodě teprve zváží po poradě se svými národními parlamenty. Evropští lídři se proto nakonec místo ke změně Lisabonské smlouvy rozhodli připravit novou mezistátní dohodu.

Olli Rehn

„Tento nový fiskální rámec by měl stát na pevných základech. Nemůžeme přeceňovat jeho potenciál změnit celou evropskou fiskální krajinu, ale přesto poskytuje velmi funkční rámec, který doplní monetární unii o skutečné ekonomické nástroje.“

Výsledek summitu je podle eurokomisaře rozhodně lepší než pravidla, o která se Evropská unie opírala předtím. Dohoda na úpravě fiskálních pravidel je podle něj politicky odvážná, efektní, právně proveditelná a životaschopná.