Pokuta 160 tisíc pro Lesy ČR platí, rozhodl soud

Brno – Lesy ČR chybovaly v roce 2009 při nákupu osobních automobilů Audi pro vedení společnosti a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) jim za to loni uložil pokutu 160 tisíc korun. Žalobu Lesů ČR nyní zamítl Krajský soud v Brně, pokuta tedy platí. Odůvodnění soud nezveřejnil.

Lesy ČR na zakázku nevypisovaly soutěž a uzavřely v únoru a březnu loňského roku smlouvy přímo se společností Import Volkswagen Group. „Zadavatel se dopustil dělení zakázky, čímž došlo ke snížení její ceny pod zákonné limity a následnému přidělení bez výběrového řízení,“ uvedl loni předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Lesy ČR uzavřely nejdříve smlouvu na šest automobilů Audi typů A4 a A6 za celkem 5,382 milionu korun bez DPH a o měsíc později od stejného dodavatele odebraly v rámci zakázky malého rozsahu vůz Audi A8 za 1,651 milionu Kč bez DPH.

Podle ÚOHS jsou si obě zakázky podobné. Šlo o vozy pro management firmy a zakázky na ně byly zadány v rozmezí čtyř týdnů. Zakázky tedy měly být uskutečněny dohromady a s veřejným výběrovým řízením. Lesy ČR před ÚOHS obhajovaly svůj postup zejména výraznou slevou, kterou dodavatel poskytl. V obou případech však státní podnik vyzval k podání nabídky pouze společnost Import Volkswagen Group. Neučinil ani žádnou poptávku či průzkum trhu s požadovanými automobily.