Sportovci chtějí zpátky Sazku, bez ní nemají finance

Praha - ČSTV chce zpátky Sazku. Půl roku po vyhlášení konkurzu hodlá žalobou dokázat, že byl prodej pro akcionáře nevýhodný a provázely ho pletichy. Současní majitelé to považují za nesmysl. Bez peněz z loterijní společnosti nedokáže český sport dál existovat.

ČSTV nemá peníze a pociťují to i sportovci. Jen v jihlavském okrese za poslední půlrok zaniklo 21 tělovýchovných jednot, na Vyškovsku zase zkrachovala celá okresní kancelář. Sportovci se proto upnuli k myšlence, že znovu získají ztracenou Sazku, která je dříve dotovala a kterou teď ovládá duo miliardářů Komárka a Kelnera, největších věřitelů zkrachovalé společnosti. Zvolili si proto nové vedení a chystají žaloby. 

„Mým cílem je zrušit prodej Sazky a alespoň částečně navrátit vlastnictví Sazky sportovním svazům,“ oznámil Karel Bouček, předseda představenstva Sazky. Snahou je vrátit situaci do doby, než Sazka upadla do konkurzu a prosadit její reorganizaci. Kromě žalob na prodej podniku zvažuje ČSTV i žalobu na Aleše Hušáka. „Způsobil určitý právní stav, který nasvědčuje tomu, že mohlo dojít k porušení při správě cizího majetku,“ uvedl Pavel Kořan, pověřený předseda ČSTV.

Basketbalový koš
Zdroj: ČT24

„Jsme přesvědčeni, že pokud se ke stávajícím žalobám připojí i akcionáři Sazky, kteří v konkurzu přišli o celý svůj majetek, výrazně stoupne šance na dosažení obratu v celé kauze. Naším cílem je zrušit prodej Sazky a dosáhnout navrácení alespoň části podniku do rukou původních vlastníků, sportovních svazů,“ uvedl Bouček.

Cílem připravovaných právních kroků je podle Boučka prokázat, že rozhodnutí o konkurzu Sazky a následném prodeji podniku bylo zmanipulováno největšími věřiteli, a to skupinami PPF a KKCG. Bouček tvrdí, že toto rozhodnutí bylo také v rozporu s insolvenčním zákonem a bylo netransparentní. Právním zástupcem společnosti Sazka je advokátní kancelář Dunovská a partneři.

Pověřený předseda ČSTV Pavel Kořan:

„Dosud chybělo připojení se k žalobě či její podání ze strany představenstva Sazky, kterému zabránil pan Hušák, nicméně nyní je situace v představenstvu nastavena tak, že se připojí k žalobám, či podpoří určitá odvolání, třeba ve věci zmatečného rozhodování prvoinstančního soudu při prohlášení konkurzu.“

Mluvčí společnosti KKCG Dan Plovajko reagoval vyjádřením, že se firma avizovaných kroků představenstva Sazky neobává. „Rozhodnutí o konkurzu, stejně tak i prodej aktiv společnosti Sazka proběhl zcela v souladu se zákony České republiky, o čemž opakovaně již rozhodly soudy, stejně tak i Vrchní státní zastupitelství. Podávání žalob ze strany neúspěšných uchazečů nebo ČSTV se dalo očekávat, na situaci to ale nic nezmění. Tato kapitola je pro nás již uzavřená,“ uvedl Plovajko.

Loterijní byznys Sazky odkoupily skupiny PPF a KKCG, které patří mezi největší věřitele zkrachovalé společnosti. Ve výběrovém řízení jej získaly za 3,81 miliardy korun.

Jan Vavřina z advokátní kanceláře Dunovská a partneři tvrdí, že reorganizace Sazky by byla výrazně efektivnější než konkurz. „Dle znaleckých posudků a našich podkladů by tento způsob řešení úpadku (reorganizace) přinesl nejméně 13 miliard korun, což je výrazně více, než je způsob likvidační, tedy konkurz,“ řeko dnes novinářům Vavřina. Částka 13 miliard korun podle předsedy Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) Pavla Kořana vyplývá z posudku, který si Sazka nechala vypracovat u společnosti Bohemia Experts.

Reorganizace by podle Vavřiny navíc zajistila sportovním svazům i v budoucnu financování jejich aktivit. „V reorganizaci by mohla aspoň část akcií zůstat sportovním svazům a po splnění reorganizačního plánu by Sazka fungovala dál jako normální podnikatelský subjekt s tím, že zisk generovaný podnikáním by byl poté rozdělován mezi akcionáře,“ podotkl.