Británie v Evropské unii zůstane, bojí se izolace

Londýn – Británie zůstává plnohodnotným členem Evropské unie, přičemž toto členství je státním zájmem Británie, zdůraznil dnes britský premiér David Cameron, když před parlamentem vysvětloval své odmítnutí reformní smlouvy Evropské unie, která měla zahrnovat všech 27 zemí unie. Dohoda si klade za cíl zachránit euro a týká se především rozpočtových pravidel a uplatňování sankcí vůči zemím eurozóny, které budou mít deficit vyšší než tři procenta HDP.

„Británie zůstává plnoprávným členem Evropské unie a události z minulého týdne to nijak nezmění. Členství v EU je pro naše státní zájmy životně důležité. Jsme obchodní zemí a potřebujeme jednotný trh k obchodování, investicím a pracovním místům,“ řekl Cameron. „Jsme v EU a chceme tam být,“ zdůraznil.

Cameron vyjádřil přesvědčení, že britské veto vůči nové dohodě EU na úrovni všech 27 zemí unie nesnižuje váhu země v rámci EU. Ujistil, že je pro vyřešení krize a záchranu eura, a že bude přistupovat konstruktivně ke všem návrhům v tomto směru. Řešení by se ale mělo podle něj hledat hlavně v rámci eurozóny za pomoci ostatních členů unie. V projevu se premiér snažil přesvědčit nejen labouristickou opozici, ale i koaliční partnery z řad proevropských liberálních demokratů. Jeho liberálně demokratický vicepremiér Nick Clegg o víkendu řekl, že výsledek summitu je znepokojivý a špatný pro Británii. Stanice BBC poznamenala, že Clegg dnes v parlamentu neseděl vedle premiéra, jak bývá zvykem, ale daleko od něj.

Británie se nyní obává izolace

Cameron zopakoval, že odmítl připojit Británii k očekávané nové smlouvě, protože nedostal od partnerů záruky, které požadoval. Snažil se získat ujištění EU o ochraně jednotného trhu a britských finančních služeb, ale tyto záruky nedostal. Snahou bylo podle britského ministra financí George Osborna uchránit Londýn před přílišným zasahováním Bruselu do britských financí, například před posuzováním státního rozpočtu Evropskou komisí, jak nová pravidla požadují. Londýn odmítá tvrzení, že se Británie po summitu ocitla v rámci EU v izolaci.

Agentura Reuters poznamenala, že ostatní země EU, včetně 17 členů eurozóny, nyní plánují schválit separátní smlouvu bez Británie, a ostrovnímu státu tak hrozí, že může zůstat sám, a to v největší míře od jeho vstupu do EU v roce 1973. Vzhledem k britskému vetu nebude nová smlouva součástí evropského práva, ale pouze mezivládní dohodou. BBC uvedla, že „se zdá, že všech 26 ostatních členů EU se dohodne na nové smlouvě ke zpřesnění rozpočtových pravidel a k předcházení dalších takových krizí, jakou nyní zažívá eurozóna“. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes prohlásil, že po britském odmítnutí návrhu nové reformní smlouvy pro EU nyní existují „dvě Evropy“.

Britové jsou s Cameronem

Camerona může naopak těšit výsledek průzkumu veřejného mínění, který dnes zveřejnil britský deník The Times a podle kterého 57 procent britských voličů podporuje jeho veto na summitu. Proti jeho postupu se vyjádřilo jen 14 procent respondentů, ostatní se zatím nebyli s to rozhodnout.

Vydáno pod