Saab zbankrotuje, obchodování s akciemi bylo zastaveno

Amsterodam - Nizozemský regulátor finančního trhu dnes až do odvolání zastavil obchodování s akciemi nizozemské společnosti Swedish Automobile, která je majitelem problémové švédské automobilky Saab. Cena akcií Saabu se před zastavením obchodování propadla o více než 19 procent.

Automobilce Saab nyní hrozí likvidace. Její nucený správce Guy Lofalk již požádal o zrušení ochrany podniku před věřiteli a nevidí žádné realistické vyhlídky na obnovení produkce. Soud by měl o ochraně Saabu před věřiteli rozhodnout v pátek. Ukončení ochrany by otevřelo cestu k vyhlášení bankrotu automobilky. 

Swedish Automobile loni koupila ztrátový Saab za 400 milionů dolarů (7,8 miliardy korun) od americké automobilky General Motors. Transakce tehdy zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM. Swedish Automobile se v říjnu dohodla, že Saab převezmou čínské společnosti Pang Da Automobile Trade a Zhejiang Youngman Lotus Automobile. Tato dohoda však narazila na řadu překážek, včetně odporu bývalého majitele Saabu, největší americké automobilky General Motors.