Řecko chce odepsat dluhy co nejrychleji

Atény - Řecko má v plánu vést jednání s Evropskou unií, Mezinárodním měnovým fondem a zástupci bankovních věřitelů rychlým tempem. Dohodu s bankami o výměně svých dluhopisů za nové by chtěly Atény vyjednat do konce ledna, než v zemi začne naplno předvolební kampaň. Dnes to oznámil řecký ministr financí Evangelos Venizelos poté, co zahájil nová jednání se zástupci velkých zahraničních institucionálních a soukromých věřitelů.

„Chceme postupovat hladce a maximální možnou rychlostí,“ uvedl Venizelos po oddělených schůzkách s šéfem bankovní lobby IIF Charlesem Dallarou a s inspektory EU a MMF. V jednáních jde Řecku o novou pomoc v objemu 130 miliard eur (3,3 bilionu korun) a o dobrovolnou výměnu státních obligací s bankami.

Věřitelé odepíší 50 procent z dluhopisů

Soukromí věřitelé v říjnu přistoupili na návrh eurozóny, aby zvýšili odpisy hodnoty vlastněných řeckých státních dluhopisů z původně sjednaných 21 procent na 50 procent. Bude to formou výměny dosavadních dluhopisů za nové s nižší nominální hodnotou. Odpisy by měly snížit řecký státní dluh do roku 2020 na 120 procent hrubého domácího produktu z letošních více než 160 procent. Nyní se ale musí dojednat podrobnosti, zejména úroky nových dluhopisů, které jsou klíčové, aby finanční sektor věděl, kolik skutečně Řecko ušetří a jaké budou skutečné náklady bank.

Aténská burza
Zdroj: ČTK/AP/Petros Giannakouris

Inspektoři takzvané trojky věřitelů, tedy Evropské unie, Mezinárodního měnového fondu a Evropské centrální banky, se při své nové návštěvě zaměří na přípravu pomoci dohodnuté v říjnu a posouzení dopadu plánu výměny dluhopisů na banky. Budou jednat do konce týdne a v lednu přijedou znovu. 

Řecku se tento měsíc podařilo odvrátit bankrot poté, co zahraniční věřitelé odsouhlasili uvolnění osmi miliard eur ze slíbené pomoci. Loni v květnu se stalo první zemí eurozóny, která musela požádat o mezinárodní finanční pomoc, aby se vyhnula riziku platební neschopnosti. Země dohodla tříletý úvěr v objemu 110 miliard eur a v říjnu sjednala s eurozónou a MMF druhý záchranný program za 130 miliard eur.