Hlášení nezaměstnaných na Czech Pointech státu už ušetřilo 10 milionů

Praha – Už v říjnu ministerstvo práce a sociálních věcí přitvrdilo v boji proti práci načerno. Nezaměstnaní vytipovaní z rizikové skupiny se nyní musí pravidelně hlásit na Czech Pointech. A podle ministerstva už projekt přinesl první ovoce. Ministr Jaromír Drábek (TOP 09) v rozhovoru pro ČT24 upozornil, že jen za první dva měsíce fungování už projekt státu ušetřil 10 milionů korun.

„Za první dva měsíce ten projekt stál 4 miliony, ušetřil 14 milionů, takže čistá úspora je 10 milionů,“ upozornil Drábek. „To je číslo, které, to musím říct upřímně, předčilo moje očekávání,“ dodal. Ze systému sociálních dávek podle něj ministerstvo vyřadilo přes 800 lidí, protože nesplnili svou zákonnou povinnost a nepřišli se na Czech Point nahlásit ani nepředložili řádnou omluvenku. „Zhruba 80 osob, když zjistilo, že by mělo nastoupit do tohoto systému, najednou našlo zaměstnání. To jistě vypovídá o tom, že tento systém má svůj smysl,“ doplnila mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Na povinné návštěvy musí vybraní lidé chodit až dvakrát týdně po dobu tří měsíců. Mezi vytipovanými jsou dlouhodobě nezaměstnaní, lidé často měnící práci nebo absolventi, kteří ještě neměli žádné zaměstnání. Na listině se přitom mohou ocitnout bez ohledu na to, jestli načerno pracují, nebo ne.

A výmluvy nezaměstnaných, proč se nemohou dostavit, jsou podle ministra někdy vskutku kuriózní. „Když pak oficiálně uvádějí do záznamů takové věci, jako že uchazeč byl na Ukrajině nebo zaměstnavatel mě neuvolnil, výpomoc v restauraci Balkán nebo bowlingový turnaj, tak si myslím, že to je vypovídající samo za sebe,“ podotkl Drábek.

Odborům se nová povinnost nelíbí

Zatímco ministr práce a sociálních věcí si výsledky nového projektu pochvaluje, odborům se tento způsob boje s prací načerno příliš nezamlouvá. „Já si myslím, že je potřeba začít u ekonomiky. Podporovat investice, aby vznikala nová pracovní místa, podporovat různé možnosti, které dává spotřební průmysl a hledat těm lidem stabilní práci,“ míní předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Trestáni by podle něj neměli být nezaměstnaní, ale firmy, které nezaměstnané nelegálně zaměstnávají.

Bohumír Dufek

„Czech Pointy nejsou správná cesta, protože jsme si zřídili stát, máme tady ministerstvo práce a sociálních věcí, máme tady pracovní úřady a ty by měly dělat aktivní politiku nezaměstnanosti, a ne abychom zvali lidi na různé úřady.“

Bohumír Dufek
Zdroj: ČT24

Samotné hlášení na Czech Pointech podle Dufka práci načerno nezabrání. Řada lidí podle něj chodí nelegálně pracovat v noci, během dne se na Czech Point klidně dostaví.

Ministerstvo přitvrdilo v boji s prací načerno už počátkem léta. Úřad práce přitvrdil v kontrolách a jen za první polovinu června bylo odhaleno téměř 500 případů práce načerno v tuzemských hotelích a restauracích. V příštím roce ministerstvo chystá na 200 tisíc kontrol, tedy čtyřikrát víc, než jich provedlo letos.

V novém roce se navíc zvýší i sankce za práci načerno. Zatímco nyní hrozí nelegálním pracovníkům pokuta maximálně deset tisíc korun, nově by mohli zaplatit až desetinásobek. Až desetimilionová sankce by pak měla hrozit firmám, které lidi bez smlouvy zaměstnávají.