Úrok ze španělských bondů klesl téměř o procento

Madrid - Španělsko prodalo pokladniční poukázky v objemu 4,9 miliardy eur (asi 125,3 miliardy korun), což je víc, než Madrid čekal. Díky vysokému zájmu investorů prudce klesly i krátkodobé náklady na obsluhu španělského dluhu, což je pro tamní vládu dobrá zpráva. Navzdory příznivému vývoji ale výnosy pořád zůstávají na úrovni, která vzbuzuje obavy.

V takzvané primární aukci, kde nakupují převážně banky, Španělsko umístilo krátkodobé dluhopisy se splatností 12 a 18 měsíců. Výnosy byly o téměř celý procentní bod nižší než ve srovnatelné aukci v listopadu. Tehdy se vyšplhaly na nejvyšší úroveň za posledních 14 let, respektive na rekord za dobu, co existuje eurozóna.

Průměrný výnos španělských cenných papírů splatných za 12 měsíců spadl na 4,05 procenta ročně, zatímco v listopadu činil 5,02 procenta. V případě poukázek se splatností 18 měsíců výnos klesl na 4,226 procenta z 5,159 procenta v listopadu.

Poptávka pětkrát převýšila nabídku

Poptávka byla v obou případech vysoká: u poukázek se splatností 12 měsíců více než třikrát převýšila nabídku, což je lepší výsledek než před měsícem. U dluhopisů se splatností 18 měsíců byla poptávka pětkrát vyšší než nabídka, i když před měsícem to bylo šest ku jedné. „Pro trvalou udržitelnost španělského dluhu je však zapotřebí zavést systémové změny,“ zdůraznil Richard McGuire, analytik Rabobank.

Prodej státních dluhopisů je pro státy rutinní záležitost. Vlády prodávají obligace jednak na pokrytí deficitů, jednak na úhradu splatných závazků. Rekordní úroky, které některé země na periferii eurozóny musely v minulých týdnech platit, v zásadě nepředstavují riziko. Tvoří totiž zanedbatelnou část celkem emitovaných obligací. Problém by nastal, kdyby se úroky vysoko udržely dlouhodobě.

Nervozita na trhu nicméně zůstává. Zvyšuje postoj ratingových agentur, které upozornily, že by mohly snížit rating prakticky všech zemí Evropské unie.