Téměř osm procent Čechů má problémy se splácením dluhů

Praha - V Česku roste počet lidí, kteří nejsou schopni splácet své půjčky a další finanční závazky. Problémy se splácením už má podle sdružení Solus téměř 8 procent dospělých. Nejhůře jsou na tom lidé v Ústeckém kraji, nejlépe naopak na Vysočině. Největší problémy lidem dělají snadno dostupné spotřebitelské úvěry.

Nejméně odpovědně se podle sdružení Solus zadlužují obyvatelé Ústeckého kraje, kde má problémy se splácením čtrnáct procent z nich. Rozdíly jsou ale i v rámci kraje značné. Nejmenší potíže mají lidé na Vysočině, a to pouhá tři procenta. Zatímco v Chomutově, nejhorším okrese v aktuálním přehledu, má potíže se splácením 16,9 procenta lidí, v sousedním okrese Louny je to jen 8,6 procenta.

Jan Stopka, tajemník, sdružení Solus:

„Když porovnáváme poslední dva roky, tak k tomu rozdílu už tolik nedochází, protože počet absolutních dlužníků, těch unikátních, se nám zvýšil řádově jenom o 60 tisíc.“

Podle sdružení se zhoršuje i hloubka problému, do něhož se neplatiči dostávají. Problémy s jedním úvěrem totiž způsobují potíže se splácením dalších – například účtů za telefon nebo pokut. „Bohužel, když už se dostanete do nějakých problémů se splácením, tak vám prostě spadne i ten další, který jste doposud dobře splácel,“ podotkl Stopka.

Solus dnes také představil nový index o vývoji zadlužení českých domácností, který začne zveřejňovat od února 2012. Celkem již má údaje o téměř milionu spotřebitelů, 680 000 jich má nyní problém se splácením závazků. Index vychází z podílu počtu obyvatel v dané oblasti k počtu osob v negativním registru Solus. „Již v tomto stadiu mají data velmi důvěryhodnou vypovídací úroveň,“ dodal Stopka. 

České domácnosti jsou statisticky méně zadlužené, než je tomu v jiných vyspělých zemích. „Není proto nic špatného na tom, když si chce rodina pomoci k lepšímu bydlení formou úvěru nebo hypotéky. Vždy je však důležité náklady úvěru a jeho dopady na rodinný rozpočet velmi důkladně spočítat a nepodceňovat ani neočekávané vlivy, jakým může být například ztráta zaměstnání, a pro dané případy mít alespoň minimální finanční rezervu,“ uvedl Stopka.

Peníze
Zdroj: ČT24

Nejčastější problémy jsou se spotřebitelskými úvěry. Zhruba každý pátý žadatel o půjčku už nějaký dluh má. Tomu by od začátku roku měli předcházet samotní poskytovatelé úvěrů, kteří mají povinnost ověřit si, zda žadatel bude schopný úvěr splácet.

David Šmejkal, ředitel, Poradna při finanční tísni:

„Zde je velké pole pro kontrolní činnost ČOI, aby daleko důrazněji kontrolovala, jakým způsobem poskytovatelé hodnotí úvěryschopnost klientů, tak jak to mají v zákoně.“

Solus má 38 členů, z toho 17 nebankovních finančních společností, 11 bank, tři stavební spořitelny, čtyři mobilní operátory, dvě energetické společnosti a jeden velkoobchodní řetězec. Členství ve sdružení umožňuje přístup nejen k informacím o klientech, kteří čelili nebo čelí potížím se splácením svých závazků, ale také k databázi odcizených a neplatných dokladů a k insolvenčnímu registru.