Ve Škodovce zkolabovaly počítače, nemůže expedovat nové vozy

Mladá Boleslav – Největší tuzemský podnik Škoda Auto řeší závažný problém s výpadkem informačního systému. Od pondělního večera se zastavila expedice nových vozů, nejde ani objednat náhradní díly. Problém se týká podnikového informačního systému SAP.

Informaci o problémech potvrdilo několik dealerů i dopravců, kteří měli v pondělí večer odvézt nově vyrobené vozy a namísto toho stále čekají na nakládku. V areálu automobilky kvůli tomu v současnosti čeká zhruba 300 kamionů. Několik stovek škodovek se podařilo vyexpedovat, dokumentaci ale museli v Mladé Boleslavi vyplnit ručně. „Systém jim zcela zkolaboval, nemohou vytisknout potřebné papíry pro expedici,“ řekl jeden z dopravců. Auta se tak hromadí ve všech výrobních závodech.

Výroba funguje bez problémů, vozy se však hromadí v továrně

Samotná výroba zatím funguje podle plánů. Vozy se však nemají jak dostat k zákazníkům. „Je problém s náhradními díly, od včerejška nejdou vůbec kvůli poruše systému objednat,“ informoval dnes jeden z prodejců. „Zaznamenali jsme softwarovou chybu v databázi, kterou používají některé aplikace SAP. V tuto chvíli nemáme žádné náznaky toho, že by kvůli této softwarové chybě měla být měla ohrožena výroba vozů. To samé platí i pro naše zákazníky, kteří by toto rovněž neměli pocítit,“ informoval mluvčí firmy Rudolf Dreithaler. Podle něj na odstranění závady intenzivně pracuje tým specialistů. Zatím se ovšem nedá odhadnout, jak dlouho bude problém trvat.