Ministerstvo varuje před toxickou lahví a bazénkem pro děti

Praha – Ministerstvo zdravotnictví dnes vydalo varování před používáním dvou výrobků. Prvním je nafukovací bazének pro děti vyrobený v Číně, druhým pak kojenecká lahev z průsvitného plastu od firmy Boček CZ z Kuřimi. Oba výrobky mohou být zdraví škodlivé.

Bazének růžové barvy má průměr 60 centimetrů. Prodává se v kartonové skládačce, na níž je uveden název výrobku, země původu, několik číselných kódů, adresa dovozce, varování o obsahu malých části a upozornění, že výrobek není určen pro děti do tří let. Podle ministerstva obsahuje bazének nadměrné množství esterů kyseliny ftalové (DEHP).

„Ftaláty mohou při hře přijít do kontaktu s ústy dítěte, mohou přecházet do slin, ulpívat na rtech a sliznici a v neposlední řadě je může dítě spolu se slinami spolknout. DEHP přitom působí negativně na reprodukční orgány,“ varoval hlavní hygienik ČR Michael Vít. 

Nebezpečný bazének
Zdroj: ČT24/ČTK/PR

Toxická kojenecká lahev může způsobit rakovinu

Kojenecká lahev od firmy Boček CZ s barevnými dětskými motivy má objem 125 mililitrů a je vyrobena z průsvitného plastu. Uprostřed lahve je otvor ve tvaru slzy pro snadnější uchopení. Lahev je zabalena v kartonu, v jehož horní části je vytištěno „BOČEK“. Uprostřed je uveden název výrobku a ve spodní části je text „Staráme se, aby Vaše dítě mělo to nejlepší…“.  

Při výrobě lahve byl použit nebezpečný bisfenol A (BPA), který může mít nepříznivé toxikologické účinky například na imunitu, biochemické změny v mozku nebo zvýšenou náchylnost k nádorům prsu. Podle nařízení Evropské unie se BPA nesmí používat při výrobě kojeneckých lahví a od letošního června se takové výrobky nesmějí uvádět na trh EU ani dovážet do unie.