Poslanci dali zelenou rozpočtu, Kalousek jim slibuje novelu

Praha - Sněmovna dnes v závěrečném čtení schválila státní rozpočet na příští rok. Schodek má klesnout proti letošku o 30 miliard na 105 miliard korun. Rozpočet nyní dostane k podpisu prezident republiky, Senát o něm nehlasuje. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nicméně připustil, že se v příštím roce bude hospodářský plán nejspíš ještě měnit - počítá totiž s růstem ekonomiky o 2,5 procenta, což bude vzhledem ke krizi v eurozóně zřejmě nereálné.

Rozpočet v závěrečném hlasování podpořilo 104 poslanců. Návrh rozpočtu předpokládá pro příští rok výnosy ve výši 1,085 bilionu korun, utratit by stát měl téměř 1,19 bilionu. A počítá s poklesem deficitu. „Je to návrh, který důsledně sleduje finanční strategii vlády postupného snižování deficitu,“ upozornil Kalousek. Jenže s příjmy i výdaji by mohla v příštím roce zamíchat krize eurozóny, která se už začíná promítat i do české ekonomiky.

Letošní medvěd zůstal skoro celý, na porcování nedošlo

Proti předchozím letům dále klesl objem peněz, které poslanci přesunuli uvnitř rozpočtu. Schválili pouze dva návrhy. Autorem jednoho ze schválených pozměňovacích návrhů byl ministr financí Kalousek, přestože sám na poslance apeloval, aby peníze v rámci už tak dost napjatého rozpočtu nepřesouvali. Kalousek se na přesunu miliardy korun ve prospěch sportu, kulturních památek a sociálních projektů rozhodl po dohodě se senátory. Po těch chtěl, aby upravili zdanění hazardu tak, aby se o výnosy z něj podělily jen stát a obce.

Poslanci také schválili přesun dvou milionů korun uvnitř rozpočtu ministerstva dopravy na obnovu historických kolejových vozidel. V rozpočtu ministerstva zemědělství přesunuli pět milionů na podporu svazu včelařů a dalších pět milionů obecně prospěšné společnosti Institut celostní péče o koně.

Rozpočet po Novém roce nejspíš čeká novela

Zatímco rozpočet počítá s růstem ekonomiky o 2,5 procenta, podle poslední prognózy však růst zpomalí na jedno procento, což by zkrátilo příjmy o 17 až 18 miliard korun. Ministerstvo chce ještě počkat na lednovou prognózu. V případě nepříznivého vývoje by vláda případně předstoupila v prvních měsících příštího roku před sněmovnu s novelou zákona o státním rozpočtu, která by novou situaci odrážela.

„Nevylučuji, ba dokonce pokládám za pravděpodobné, že začátkem příštího roku budeme muset přijít s celou řadou nepopulárních a mimořádných opatření,“ avizoval již dříve ministr financí. „Dnes nemůžeme říct s naprostou jistotou, jak hluboké hospodářské problémy budou, či nebudou reflektovat situaci finanční krize eurozóny. Na základě lednové prognózy, až budeme mířit na méně pohyblivý cíl a budeme mít větší jistotu o skutečném průběhu, budeme pak vědět, k jak hlubokým změnám budeme muset sáhnout,“ zopakoval poslancům na dnešní schůzi.

Miroslav Kalousek
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Miroslav Kalousek:

„Kdyby kdokoli z vás dokázal říci, jak eurozóna vyřeší svoji finanční krizi, a jaké tedy budou hospodářské dopady na Českou republiku, pak bychom tu novelu zpracovali neprodleně a toho, kdo z vás by to dokázal říci, bychom také neprodleně navrhli na Nobelovu cenu.“

Rozpočet kritizovali poslanci opozice

Opozice vládu a ministerstvo financí při dnešním jednání o rozpočtu silně kritizovala. Upozorňuje mimo jiné na to, že rozpočet je postaven na nerealistických prognózách, je virtuální a vůbec neodpovídá ekonomické realitě. „Toto není rozpočtové provizorium de jure, toto je rozpočtové provizorium de facto. Toto jsme tady už dlouho neměli,“ podtrhl stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek.

Středočeský hejtman a poslanec za ČSSD David Rath prohlásil, že navržený rozpočet žene Česko do další a ještě hlubší krize. Všechny rozpočty předkládané současnou vládou podle něj ekonomiku dusí a jsou protirůstové.

David Rath, poslanec ČSSD:

„Všude ve světě se ministři financí snaží nějakým způsobem reagovat rozpočtem na realitu a pomocí rozpočtu alespoň ovlivňovat hospodářství v dané zemi, nikolivěk tak u nás. Tady se přinese něco, co je od reality na hony vzdálené.“

Poslanci ČSSD
Zdroj: ČT24

Skutečný schodek návrhu rozpočtu je podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky 122 miliard korun, protože vláda zapojila do hospodářského plánu 17 miliard korun z dividend ČEZ. „Žádné vlády to nedělaly,“ podotkl Sobotka. Poukázal na to, že ODS a TOP 09 kritizovaly před volbami ČSSD za to, že říkala, že by dividendy do rozpočtu zapojila, a nyní to samy dělají. Podle Sobotky jde o rozpočtový trik.

Do kritiky rozpočtu a Nečasova kabinetu se na dnešním jednání pustili také komunisté. Poslanec KSČM Jiří Dolejš zase vládě vytkl, že tak, jak je rozpočet postaven, ho nelze označit jinak než jako falešný.

Na změny rozpočtu by teď nebyl čas, říkají ekonomové

Že bude potřeba rozpočet ještě upravit potvrzují také ekonomové. Vesměs ale nejsou ve svém postoji k vládě tak militantní jako opozice. „Rozpočet nereflektuje očekávaný vývoj ekonomiky v roce 2012, ale vzhledem k časovým možnostem se nedá nic jiného dělat. V každém případě bude nanejvýš vhodné co nejrychleji připravit novelu rozpočtu založenou na podstatně horším výhledu ekonomiky,“ potvrdil analytik ČSOB Petr Dufek s tím, že je 
třeba počítat s úsporami hned od počátku roku, aby vláda zbytečně netlačila na růst nového dluhu.

„Lze očekávat, že schodek státního rozpočtu dosáhne vyšší hodnoty, nedojde-li k dodatečným opatřením vlády. Pokud by ekonomika stagnovala, byl by schodek státního rozpočtu o 25 až 30 miliard vyšší,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. V případě recese by podle něj byl výpadek rozpočtu ještě vyšší.

Profesor Vysoké školy finanční a správní Jaroslav Vostatek: „Pokud jde o zakomponování do vývoje ekonomiky, je rozpočet celkem dobrý, zvláště s ohledem na mezinárodní turbulence. Z tohoto hlediska jsme relativně bezpečný přístav. Na druhé straně se to vždy dá udělat daleko lépe, než to vláda udělala.“

Děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík: „Rozpočet je špatný, deficit je příliš vysoký a navíc ještě nebude splněn, protože se počítá s takovými předpoklady, které se nemohou naplnit. Zapomíná se na to, že základna srovnávací letošního roku bude horší, protože pro letošní rok se počítalo s ekonomickým růstem 2,5 % a ekonomický růst pravděpodobně bude na konci roku pod jedno procento. Příští rok ekonomika neporoste tak rychle, jak je počítáno v rozpočtu.“