Vláda projednává půjčku pro MMF

Praha - Vláda jedná o půjčce Mezinárodnímu měnovému fondu. Devadesát miliard korun z rezerv České národní banky má pomoct zemím eurozóny. Česká republika zatím jako jedna ze čtyř zemí společnou záchranu eurozóny nepodpořila. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) musí rozhodnout celý kabinet. O pomoci zadluženým zemím eurozóny dnes u oběda Nečas hovořil také s prezidentem Klausem.

Postoj ODS a Věcí veřejných je spíš skeptický. „V tuto chvíli, kdy existuje pouze bílý papír, kdy dokonce i ten název smlouvy se může měnit, tak dávat silná prohlášení, že se pod tento bílý papír máme podepsat, považuji za velmi zkratkovité politické jednání,“ podotkl premiér Petr Nečas.

Obdobně se vyjádřil i předseda Věcí veřejných Radek John. „My říkáme, že bianco šek na devadesát miliard korun by poslal jenom osel. Když (o půjčce MMF) eurozóna jednala, napsala o tom čtyři řádky. Nic víc, nic míň,“ podotknul předseda VV v Interview ČT24.

Radek John o půjčce MMF:

„Evropská unie si nemůže dovolit poskytovat zemím eurozóny výhody, a zemím, které nejsou v eurozóně, žádné výhody neposkytovat a jenom od nich chtít peníze. (…) Jsme šprti, kteří utáhli opasky a bolí nás to. Bylo to krvavé. A teď máme proto, že jsme utáhli opasky, pomáhat těm, kteří je neutáhli?“

Jeho strana proto nechce rozhodnout až do okamžiku, kdy bude znát detailní plán celého procesu; vědět chtějí to, jestli peníze poputují na sanaci bankovního sektoru (což podle dnešního Johnova vyjádření nepreferují), zda je tato půjčka definitivně poslední a jaké by Česku jakožto státu mimo eurozónu přinesla výhody.

Naopak šéf diplomacie a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg půjčku schvaluje. „Je možné, že ve vašem baráku ještě nehoří, ale když sousední barák hoří, tak se doporučuje pomáhat hasit, aby vaše střecha taky nezahořela,“ dodal.

Jednotní v názoru nejsou ani předsedové zbylých parlamentních stran. Komunisti zásadně nesouhlasí, ČSSD je spíš pro. „Česká republika by měla tu půjčku velmi pečlivě zvážit, zejména v případě, že to bude jedna z podmínek, abychom se v Evropě nedostali do izolace, abychom nebyli stranou dalšího pokračování integrace naší země v Evropské unii,“ míní předseda strany Bohuslav Sobotka.

Klaus probral s Nečasem pomoc eurozóně u oběda

Včera sice někteří ministři ve sněmovních kuloárech spekulovali o tom, že si jednání nenechá ujít ani prezident Václav Klaus. Hrad ovšem dnes tyto informace dementoval. Prezident místo toho na Hradě s premiérem Petrem Nečasem poobědval. Oba vrcholní politici tedy měli prostor finanční pomoc eurozóně a přistoupení k nové unijní dohodě, která má zpřísnit fiskální dohled nad rozpočty zemí EU, probrat ještě před jednáním kabinetu.

Klaus se v uplynulých dnech několikrát postavil proti tomu, aby Česko zadluženým státům unie prostřednictvím MMF půjčovalo. „Já myslím, že si eurozóna opravdu pomoc nezaslouží. Eurozóna hrozí být bezednou dírou, do které se sice něco může hodit, ale ono to propadne do neznáma,“ uvedl. Rezervovaně se k půjčce staví taky centrální banka. Právě ta by v případě vládního souhlasu musela pro peníze sáhnout do devizových rezerv. Rozhodnutí o zapojení do pomoci ale na dnešním zasedání kabinetu zatím padnout nemusí.