Merkelová bude obhajovat reformní smlouvu před Bundestagem

Berlín - Kancléřka Angela Merkelová odpoledne vystoupí v německém parlamentu. Před poslanci bude obhajovat výsledky bruselského summitu Evropské unie z konce minulého týdne. Dojednaná dohoda má zachránit euro. Týká se hlavně rozpočtových pravidel a sankcí vůči zemím eurozóny v případě jejich nedodržování. Smlouva má být hotová do března.

„Dosáhli jsme důležité dohody pro dlouhodobě stabilní euro. Můžete říct, že jde o průlom, který zajistí pokračování unie. Stabilní společenství, fiskální unie bude vznikat postupně v následujících letech, ale průlomu bylo dosaženo,“ uvedla německá kancléřka Angela Merkelová.

Takto Angela Merkelová mluvila těsně po klíčovém summitu. Řešení, které je z velké části právě jejím dílem, teď bude obhajovat v německém parlamentu. Evropští lídři se v Bruselu dohodli na reformní smlouvě, která se měla dotknout všech 27 členských zemí. Třeba Velká Británie už ale odmítla účast. „Jsem hořce zklamán z výsledku summitu. Především kvůli novému reálnému riziku, že Velká Británie bude izolována a bude mít v Evropské unii minimální vliv,“ podotkl britský vicepremiér Nick Clegg. Unijní státy, které stojí mimo eurozónu a ke kterým patří i Česko, si vzaly čas na rozmyšlenou, jestli se k reformní smlouvě připojí.

Merkelová bude v parlamentu obhajovat výsledky summitu (zdroj: ČT24)