Zakladatelská smlouva Applu vydražena za 1,6 milionu dolarů

New York - Smlouva o založení amerického technologického gigantu Apple byla v New Yorku vydražena za 1,6 milionu dolarů (zhruba 31,5 milionu korun). Dosažená cena tak byla desetkrát vyšší, než se odhadovalo. Před 35 lety smlouvu podepsali Steve Jobs, Steve Wozniak a Roland Wayne. Do soukromých rukou se smlouva dostala v roce 1994, kdy ji Wayne prodal.

„Neočekávali jsme takový výsledek. Ukazuje to, jak je tento dokument důležitý a vzácný. Bylo hodně zájemců, ale nakonec zbyli jen dva, kteří bojovali až do konce,“ zdůraznil Richard Austin z aukční síně Sotheby's. Aukce se uskutečnila dva měsíce po smrti spoluzakladatele a dlouholetého šéfa společnosti Steva Jobse. Dokument z roku 1976 koupil Eduardo Cisneros, generální ředitel firmy Cisneros Corporation. Smlouva byla prodána společně s dokumentem o tom, že Apple krátce po jeho vzniku opustil spoluzakladatel Ronald Wayne.

Podle zakladatelské smlouvy vlastnili v podniku po 45 procentech Jobs a Wozniak a zbývajících deset procent držel Wayne. Ten se ale po pouhých 11 dnech rozhodl z podniku odejít. Za svůj podíl dostal nejprve 800 dolarů, později obdržel ještě dalších 1 500 dolarů. V současnosti by měl tento desetiprocentní podíl hodnotu kolem dvou miliard dolarů. „Ačkoli mám rád peníze, svého rozhodnutí nelituji,“ uvedl Wayne.

„Wayne se bál, že bude moc práce. Ostatní byli o dost mladší než on, plní energie. Na něj to bylo příliš, a tak se rozhodl, že z firmy odejde. V té době nevěděl, že se z Applu stane tak významná firma,“ vysvětlil Austin.

Firma Apple se zpočátku soustředila na výrobu osobních počítačů. V uplynulých deseti letech však začala nabízet rovněž populární hudební přehrávače iPod, mobilní telefony iPhone a počítačové tablety iPad. Spustila také internetovou prodejnu hudby iTunes.

Smlouva o Applu má nového majitele (zdroj: ČT24)

Apple tak představuje konkurenci pro řadu technologických podniků, například pro největšího světového výrobce osobních počítačů Hewlett-Packard, největšího světového producenta mobilních telefonů Nokia či internetovou společnost Google. V poslední době stojí v centru pozornosti spory Applu s jihokorejským rivalem Samsung Electronics ohledně patentových práv.