Piloti ČSA odvolali stávkovou pohotovost

Praha - ČSA se dohodly se sdružením pilotů CZALPA. Výkonná rada sdružení v návaznosti na to jednomyslně rozhodla o ukončení stávkové pohotovosti, kterou vyhlásila začátkem prosince. „Je to pozitivní zpráva především pro cestující, kteří už nemusí podstupovat žádnou nejistotu, co se týče protestních akcí,“ uvedl prezident aerolinií Phillipp Moreels. Otázka náhrady škod za zpožděné a zrušené lety zatím není jasná.

Platí, že stav pilotů v ČSA se bude snižovat o 100 a zároveň s tím bude navýšena kapacita míst pro piloty ve společnosti Holidays Czech Airlines. ČSA garantuje, že do dceřiné společnosti budou primárně přijímáni piloti právě z Českých aerolinií, a to za výhodných podmínek.

Mzdy pilotů se mohu v následujících měsících hýbat, neboť byl zpracován nový mzdový pořádek, který bude postaven na jejich výkonech a nalétaných hodinách.

Mezi další výstupy dohody patří, že CZALPA akceptuje převod letadel v rámci Českého aeroholdingu z Českých aerolinií do Holidays Czech Airlines s tím, že nebude docházet k zásadní redukci obchodních aktivit ČSA a sítě pravidelných linek. Kapacita letadel ATR 42, které jsou určené pro lety na krátké vzdálenosti, tak bude i nadále primárně využívána pro potřeby Českých aerolinií.

Protesty pilotů odstartoval plán ČSA na převedení celkem 11 letadel z ČSA do dceřiné společnosti Holidays Czech Airlines, která se zabývá nepravidelnou charterovou dopravou. Podle sdružení pilotů tím údajně dochází k vyvádění majetku ČSA a ohrožování jejich působení jako síťového dopravce. S tím nesouhlasí vedení společnosti, které oponuje tím, že se přesun letadel odehrává v rámci jedné skupiny.

Piloti poukazovali také na špatné hospodaření ČSA, na jejich ztráty v řádech miliard a tajení výsledku hospodaření za letošní rok, kdy ani ministerstvo financí ani management ČSA nezveřejňuje výsledky, a tak pro občany hospodaření této firmy zůstává tajemstvím.