Při nákupu textilních výrobků se mějte na pozoru

Praha - Klamou už i výrobci textilu, a to materiálem, z něhož jsou textílie vyrobeny.  Nápis stoprocentní bavlna nemusí být totiž vždy pravdivý. Své o tom ví kontroloři České obchodní inspekce. Tričko ze stoprocentní bavlny ji totiž nakonec nemusí obsahovat vůbec. Stejně jsou na tom i kalhoty, košile a další textilní výrobky. Kontroloři se dnes ze severní Moravy přestěhovali do Prahy, kde ve svém bádání po falešném označení pokračují.

Polyester, viskóza, tyl, bavlna nebo len. O pestrost látek jakéhokoliv druhu není v obchodech nouze. Ať už jde o materiál přírodní nebo umělý, přesné složení by oděv měl mít vždy uvedený  na štítku. Česká obchodní inspekce ale během průběžných kontrol obchodů na severní Moravě zjistila, že to ne vždy platí. Zboží, které mělo být údajně z bavlny, s bavlnou nemělo buď vůbec nic, nebo jen velmi málo společného.

Některým zákazníkům navíc můžou chybně uvedené údaje na štítku způsobit zdravotní potíže. Ne každý totiž může nosit syntetiku. Pacienti s atopickým ekzémem nebo s akné potřebují vzdušné oblečení, a proto je jim doporučena právě bavlna.

Jak odhalit bavlnu

Existuje jeden test, který dokáže pravou bavlnu odhalit. Jen ho u nového nákupu zákazníci asi jen stěží budou chtít zkoušet. Museli by ho totiž zapálit. Bavlna hoří o poznání víc než syntetika, jasnějším plamenem a je doprovázena citelným zápachem. Umírněnějším zákazníkům je doporučeno zboží ohmatat a na základě pružnosti a hebkosti usoudit, o co se jedná.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)