Evropský parlament kupuje další budovy za desítky milionů eur

Brusel - Rozpočtový výbor Evropského parlamentu schválil 38 milionů eur, tedy více než 970 milionů korun, na nákup tří budov. Dvě jsou v Bruselu, jedna ve Štrasburku. Píše o tom týdeník European Voice. Důvodem je potřeba zvýšit množství kanceláří a prostoru pro europoslance a jejich spolupracovníky. Další desítky milionů eur do nových budov ale ještě bude nutné investovat kvůli rekonstrukci.

Odsouhlasené peníze by měly jít z neutracených peněz z rozpočtu na rok 2011. Plán má podporu předsednictva EP. Jde o jednu budovu v Bruselu, kterou si už parlament od roku 2002 pronajímá. Její cena bude 16,5 milionu eur.

Další odsouhlasené peníze, 15 milionů eur, mají být počátečním poplatkem za další bruselskou stavbu. Celkové náklady na ni by ale ve chvíli, kdy bude v roce 2017 renovována a připravena k používání, mohly dosáhnout 125 milionů eur.

Vedení parlamentu argumentuje tím, že nákup je nezbytný kvůli přistoupení Chorvatska a také kvůli větším pravomocem, které europoslanci mají díky Lisabonské smlouvě, neboť kvůli nim jim přibylo množství práce.

Poslední položku ze zmiňované sumy 38 milionů eur odsouhlasených rozpočtovým výborem tvoří peníze na nákup budovy ve Štrasburku. Jde o budovu, kterou nyní nevyužívá Rada Evropy. Její cena bude 6,7 milionu eur. Dalších 9,3 milionu eur pak půjde na renovaci.

Liberálové, zelení a reformisté hlasovali proti

Tři politické skupiny, liberálové, zelení a reformisté, v tomto případě hlasovali proti. Nechtěli totiž podpořit to, že parlament má sídlo na dvou různých místech, totiž v belgickém Bruselu a ve francouzském Štrasburku. Dvě nejsilnější parlamentní frakce, lidovci a socialisté, ale měly dost hlasů ke schválení.

Týdeník cituje finského liberálního europoslance Carla Haglunda, podle něhož je štrasburský nákup nepřijatelný. Připomněl také, že kvůli těmto investicím bude parlament vypadat v očích řady pozorovatelů divně. Prakticky celá Evropa totiž nyní kvůli dluhové krizi a jejím dopadům přistupuje k tvrdým škrtům.