EU, USA a Japonsko sjednaly ve WTO dohodu o vládních zakázkách

Ženeva - Evropská unie, Spojené státy a Japonsko se dohodly na podmínkách dalšího otevření trhu vládních zakázek. Otevřely tím cestu pro to, aby začínající ministerské zasedání Světové obchodní organizace (WTO) schválilo přelomovou reformu pro 42 zemí, které jsou členy dohody o vládních zakázkách z roku 1994. Sdělili to dnes zástupci světových obchodních mocností.

Mluvčí Evropské komise Tomas Baert uvedl, že po jednáních se na poslední chvíli podařilo odstranit poslední překážky pro dohodu, která by měla ve 42 zúčastněných zemích otevřít trh v úhrnné hodnotě 80 až 100 miliard dolarů ročně. Pravděpodobnost dosažení dohody v rámci celé WTO potvrdil šéf Úřadu obchodního zmocněnce USA Ron Kirk.

Země paktu o vládních zakázkách se snažily dohodu v minulých letech modernizovat a rozšířit a dnešek byl stanoven jako konečný termín vyjednávání. Dohoda přinese ekonomický prospěch dosavadním účastníkům vesměs z vyspělých zemí, mnohem významnější dopady ale bude mít její možné rozšíření na nové členy jako Čínu, Indii nebo Rusko.