Fiskální pravidla mají platit jen pro eurozónu, shodl se Nečas s Orbánem

Budapešť - Česká republika i Maďarsko si myslí, že nová mezinárodní smlouva ke zlepšení fiskální disciplíny zemí eurozóny by se neměla vztahovat na země EU, které nyní eurem neplatí, a platit by pro ně měla začít až okamžikem jejich vstupu do eurozóny. Po dnešním společném jednání v Budapešti to řekli český premiér Petr Nečas a jeho maďarský protějšek Viktor Orbán. Praha a Budapešť mají stejný názor také v tom, že případná daňová harmonizace by nepřinesla „nic pozitivního, nic dobrého“ a problémem by bylo, kdyby se o ní nyní vznikající dokument zmiňoval „přímo či nepřímo“. Komunikace obou zemí v otázkách přípravy nové smlouvy bude pokračovat i nadále.

„My preferujeme, aby se tato nová mezinárodní smlouva aplikovala na nečlenské státy eurozóny až v okamžiku jejich vstupu do eurozóny,“ prohlásil na tiskové konferenci po jednání s Orbánem Nečas. Zatím totiž podle něj není jasná představa, jak by se vlastně dohoda na nečlenské země eurozóny měla vztahovat. Mezi zvažované možnosti patří prý například také to, že by se na ně vztahovala ve chvíli, kdy svou národní měnu zafixují v rámci mechanismu směnných kurzů ERM-2. „Je tu v tuto chvíli příliš mnoho nejasností,“ podotkl.

Česká republika nejprve váhala, zda se ke smlouvě, na jejímž vzniku se dohodli vedoucí představitelé EU minulý pátek, vůbec připojí. Nyní bylo rozhodnuto, že se trojice českých vyjednávačů bude účastnit přípravy dokumentu, který má být hotov na jaře, a teprve poté na základě konkrétní podoby smlouvy padne poslední slovo. „Konkrétní parametry této smlouvy teprve budou dojednávány, a v tuto chvíli nemá význam spekulovat o větších detailech,“ podotkl Nečas. ČR má při tom určité hranice, které odmítá překročit.

Orbán zdůraznil, že ani Maďarsko se nehodlá vzdát samostatné daňové politiky, která podle něj pomáhá zvyšovat efektivitu maďarské ekonomiky, která je nyní v problémech. „Také o tom budeme rokovat se státy eurozóny,“ zdůraznil s tím, že tato věc je pro Budapešť klíčovou. Předseda maďarské vlády přitom poznamenal, že Maďarsko se i bez pobídek zvenčí snaží sledovat principy hospodářské disciplíny a hodlá tak činit i v příštím roce. „Je naším vlastním zájem, abychom měli přísnější pravidla, než jaká má obecně EU,“ řekl Orbán. Projektu společné rozpočtové politiky eurozóny pak popřál „mnoho úspěchu“.

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)

Nečas na své dnešní jednodenní návštěvě Maďarska hovořil s Orbánem také o hospodářských tématech. Na tiskové konferenci připomněl, že vzájemná obchodní výměna obou zemí zatím dosáhla jen asi 80 procent objemu z doby před začátkem hospodářské krize v roce 2008. „Vzájemné investice mají velký potenciál,“ zdůraznil český premiér, kterého do Maďarska doprovází desítka českých podnikatelů.

Spolupráce v energetice i leteckém výcviku

S Orbánem se bavil také o energetice, o možnosti diverzifikovat zdroje surovin i jejich přepravní trasy. V této oblasti je podle premiéra dobrá spolupráce mezi českým ČEZem a maďarským podnikem MOL, které plánují společné stavby plynových elektráren nejen v Maďarsku, ale také například na Slovensku.

Bitevník L-159
Zdroj: ČT24

Obě země spolupracují i při výcviku vojenských pilotů, maďarští letci využívají českých bitevníků L-159 pro výcvik pilotů stíhaček Jas-39 Gripen, které obě země používají. „My jsme nadále připraveni v této oblasti intzenzivně spolupracovat,“ podotkl Nečas s tím, že v ČR vznikl efektivní a úsporný systém výcviku pilotů pro gripeny. Český premiér také připomněl české plány na opravy původně ruských vrtulníků v ČR, ale i mezinárodního výcvikového centra pro jejich piloty.