Drůbežáře tlačí čas, kvalitnější klece se stanou normou

Brusel - České drůbežáře čekají problémy kvůli investicím do zdokonalených klecí pro slepice. Ke zkvalitnění chovu se Česko zavázalo se vstupem do Evropské unie. Nyní končí období, kdy se změny měly provést. Většina českých farmářů lhůtu dodržela a tím stoupla cena jejich produktů. Podle svazu drůbežářů ale ještě není připravena asi pětina českých chovatelů. Teď se drůbežáři navíc bojí dovozu levnějších vajec - hlavně od polských zemědělců, kteří termín nedodrželi.

V ČR se na změny dohodnuté už v roce 1999, které začnou platit od ledna, většina farmářů připravila, což je stálo nemalé náklady. Třeba v sousedním Polsku ale bude množství farem, které tak zatím neučinily a k požadovanému termínu asi neučiní. Tito drůbežáři by pak ale mohli do ČR dovážet levnější vejce, čemuž chce Praha zabránit. Ukazuje se ale, že potíže možná budou mít i někteří čeští producenti vajec. „Přes ujišťování drůbežářů, že splní všichni tuto směrnici, to vypadá, že by všichni splnit nemuseli,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl o českých farmářích.

Termín nestihne řada zemí EU

V ČR začala daná směrnice platit se vstupem do EU, který se uskutečnil v roce 2004. Až do konce letošního roku ale platí přechodné období. Většina českých farmářů už pravidla pro zlepšení životních podmínek nosnic zavedla, což pro ně ale znamenalo výdaje. Jenže zemědělci v několika státech unie termín s velkou pravděpodobností nestihnou. Mezi těmito zeměmi je třeba Belgie, Francie, Španělsko, Rumunsko i sousední Polsko. Celkem by mohlo jít o více než desítku zemí.

Dagmar Tůmová, předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie:

„Chovatelé museli investovat milardu šest set milionů na rekonstrukci klecí a přeměnu technologií.“

Drůbežárna
Zdroj: ČT24

„Máme obavu zejména z polských vajec. Tam máme signály, že ty obohacené klece nakonec nedodrží,“ řekl dnes Bendl v Bruselu, kde o tomto problému jednal i s německou ministryní, jejíž země má podobné obavy jako ČR. Společně s dalšími budou od zemí, kde řada farem normy nesplní, požadovat, aby jim poskytly údaje o množství takových drůbežáren a jejich jménech. „Aby naše kontrolní orgány v souladu s pravidly hospodářské soutěže v EU byly schopny zasáhnout,“ vysvětlil Bendl.

Ministr podotkl, že bude chtít, aby orgány jako celní správa, veterináři či potravinová inspekce dohlížely na to, zda není trh s vejci pokřiven. „Budou využívány pravomoci postihnout ty, kteří dlouhodobě vědí, že ta směrnice platí,“ vzkázal i českým farmářům Bendl. „Měli sedm let na to, aby se tomu přizpůsobili,“ dodal.

Reportáž Miroslava Karase a Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod