Nová bankovní pravidla by mohla přidusit i poslední zbytky růstu

Berlín - Prezident Evropské centrální banky Mario Draghi vyzval úřady pro dohled nad bankovním sektorem, aby se nesnažily přísnější pravidla kapitálové přiměřenosti bank zavádět příliš rychle. Může se podle něj totiž stát, že se zhorší dostupnost úvěrů, což by mohlo ještě více zpomalit už tak dost skomírající hospodářský růst. Draghi dal obavy z nových pravidel takto najevo poprvé od doby, co stanul v čele Evropské centrální banky.

Evropský bankovní úřad (EBA) požaduje, aby komerční banky měly ukazatel kapitálové přiměřenosti minimálně na devíti procentech z celkového objemu aktiv. Světoví lídři se přitom už dříve dohodli na sedmi procentech v rámci zavádění pravidel od roku 2013.

Evropská centrální banka dosud uváděla, že přísnější pravidla regulace bank hospodářský růst neovlivní. Draghi dal ale dnes najevo obavy z toho, jaký vliv by přísnější pravidla mohla mít na poskytování úvěrů soukromému sektoru.

Mario Draghi

„Banky v eurozóně jsou teď pod větším tlakem, a to jak z hlediska jejich kapitálu, tak z hlediska podmínek financování. Plán zvýšení jejich základního kapitálu je snahou podpořit jejich vliv na finančních trzích, což ale není snadné.“

Veřejné instituce by podle Draghiho měly tlumit dopady na reálnou ekonomiku, banky zase mají zvážit omezení výplaty dividend a mimořádných prémií a soustředit se na tvorbu dostatečných rezerv. Připustil sice, že ne vždy jsou akcionáři ochotni podpořit zvýšení základního jmění, nicméně jiné možnosti jsou horší, upozornil Draghi.

Vlády si musí pomoci samy

Šéf ECB také varoval, aby zadlužené vlády nečekaly na žádného „externího spasitele“ a v evropské dluhové krizi si pomohly samy. Draghi ale nenaznačil, že by se ECB chystala evropské vlády nějakým způsobem podpořit a pomoci jim s financemi.

Draghi vládám členských zemí eurozóny také vzkázal, že udržitelného rozvoje mohou dosáhnout pouze tehdy, pokud přistoupí ke strukturálním reformám, které příliš dlouho odkládají.