Fitch snížila rating sedmi globálních bank

New York - Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti sedmi velkých globálních bank. Zdůvodnila to zvýšením rizika na finančních trzích, které plyne jak z hospodářského vývoje, tak z přísnějších pravidel regulace. Všechny banky jsou ze Spojených států a z Evropy. Fitch dnes varovala před snížením hodnocení úvěrové spolehlivosti i šesti zemím eurozóny.

Fitch snížila o dva stupně úvěrový rating britské bance Barclays Plc a švýcarské Credit Suisse AG, v obou případech ze stupně AA minus na stupeň A. O jeden stupeň pak agentura snížila ratingovou známku americkým bankám Citigroup, Goldman Sachs Group a Bank of America, francouzské BNP Paribas a německé Deutsche Bank. V samostatné zprávě pak agentura sdělila, že co se týče banky Citigroup, ke snížení ratingu ji přiměla i politická neochota podpořit banky v době krize penězi daňových poplatníků.

Nižší rating ještě zvýší napětí na finančním trhu. Podle analytiků je největším problémem evropských bank chybějící kapitál, podle posledních údajů jde minimálně o 115 miliard eur. Evropské banky totiž obchodují daleko více na dluh, tedy s takzvaným pákovým efektem.

Michal Stupavský, portfoliomanažer, Conseq:

„Americké nebo i britské banky mají více kapitálu relativně k výši svých aktiv. Jsou jaksi schopny nést výraznější ztráty či odpisy svých aktiv, aniž by se dostaly do problémů se svou solventností.“

Velkým problémem evropských bank jsou také odpisy dluhů Řecka a dalších zadlužených zemí. „Až se vyřeší problémy s reálnou hodnotou těch periferních dluhopisů, tak potom budeme vědět, že už jsou na tom evropské banky dobře,“ řekl Stupavský.

Bank of America
Zdroj: ČT24

Americký bankovní sektor má oproti tomu evropskému zásadní výhodu - během krize byla většina zámořských bank rekapitalizována, zatímco v Evropě, s výjimkou Británie, k nalití peněz do finančního sektoru nedošlo. Pomoci by mohla Evropská centrální banka. „Co se týká dalšího nalévaní peněz, to by mohlo být efektivní jen v případě, že by došlo k oživení ekonomického růstu a banky by využily tyto zdroje na další půjčování,“ podotkl analytik Patria Finance Tomáš Tomčány.

Zatím centrální banky, včetně ECB, pokračují v krátkodobém financování. Ratingové agentury v nejbližších měsících nejspíš nechají banky a politiky ukázat, jak fungují podpůrné programy a záchranné fondy. Podle analytiků je ale opravdové uzdravení bankovního sektoru otázkou několika let, ne měsíců.

Fitch, která je nejmenší z trojice nejvýznamnějších ratingových agentur, tak přistoupila ke stejnému kroku jako její rival Standard & Poor's. Ten už na konci listopadu snížil rating několika bank, čímž ale reagoval i na změnu použité metodiky. Ke snížení ratingu vybraných bank už přistoupila i poslední z trojice největších ratingových agentur, a to Moody's Investors Service.

Komu Fitch pohrozila

Ratingová agentura Fitch dnes varovala před snížením hodnocení úvěrové spolehlivosti šesti zemím eurozóny. Horší rating hrozí Itálii, Španělsku, Irsku, Belgii, Slovinsku a Kypru. Naopak Francii Fitch potvrdil nejvyšší rating AAA. Agentura zhoršila výhled ratingů zemí na negativní, což znamená, že ratingy může v příštích třech měsících snížit. Důvodem je absence komplexního řešení dluhové krize v eurozóně. Francie se drží díky zdravé a diverzifikované ekonomice.

Pokles ratingů bank (zdroj: ČT24)
Vydáno pod