Slabá koruna láká cizince na Silvestra do Česka

Praha - Vánoce, Silvestr a Nový rok jsou turisticky nejvytíženějším a nejdražším obdobím z celého roku. Silvestrovské pobyty na horách jsou již údajně téměř do posledního místa obsazeny. Na posledních z nich se navíc hoteliéři snaží vydělat a cenu zvyšují. Zhruba 200 tisíc Čechů bude letos trávit Silvestra v zahraničí, ať už v alpských zemích, nebo v severní Africe a Asii. Naopak do ČR míří kolem 140 tisíc cizinců. Díky slabé koruně se pobyty v tuzemsku vyplatí. Rusové si pobyty v ČR prodlužují až na jeden týden.

Podle posledních informací Češi na Vánocích nehodlají šetřit. Potraviny i dárky nakupují ve velkém. Češi si podle Jana Papeže, místopředseda Asociace cestovních kanceláří, ani letos neodpustí vánoční dovolenou. „Vánoční termíny jsou prodávané víc než v minulosti. Silvestr je v současné chvíli téměř vyprodán,“ poznamenal Papež. 

Češi už podle něj začínají být fatalisty a slova jako dluhová krize přestávají vnímat. Dokud peníze mají, raději si je chtějí užít. „Navíc pozorují, že peníze ztrácejí hodnotu,“ podotkl Papež. 

Vánoční volno i Silvestra chtějí Češi trávit nejčastěji na horách. Většina turistů totiž dává přednost lepším službám v zahraničí. Tradičně oblíbené je třeba sousední Rakousko a jiné alpské země. Trendem posledních let je i zimní dovolená u moře. Lidé míří do severní Afriky, Dubaje i Abú Dhabí. Hodně Čechů léta ale i do Asie nebo Karibiku. 

Cestování
Zdroj: ČT24

Češi ztrácí zájem o Tunisko

V oblíbeném Egyptě nyní pro turisty nejsou nejlepší podmínky. Politika na něj ale zatím nemá podle Papeže takový vliv jako třeba na Tunisko. „Egypt ovlivňují poslední prohlášení nastupující politické garnitury, která zřejmě bude chtít situaci vyhrotit, což může být pro turistiku fatální,“ konstatoval Papež. 

Naopak do ČR letos míří 140 až 150 tisíc cizinců. Jejich pobyty v tuzemsku se oproti minulým rokům prodlužují – na dva až tři dny. „Rusové tu budou až celý jeden týden,“ prohlásil Papež. Česká republika je pro Rusy tradiční destinací. Díky slabší koruně je pro ně dovolená v tuzemsku levnější.

Rozhovor s Janem Papežem (zdroj: ČT24)