Kurz čínského jüanu výrazně zpevnil, spekuluje se o intervenci

Šanghaj - Kurz čínského jüanu během dnešního obchodování výrazně zpevnil a k dolaru se v rámci povoleného pásma dostal na nový rekord 6,3294 CNY/USD. Analytici spekulují, že do vývoje kurzů zasáhla Čínská centrální banka, což úřady, podle očekávání, nekomentovaly. Obchodníci ale zaznamenali, že velké státní banky začaly nabízet nezvykle vysoké objemy dolarů.

Pokud jsou spekulace pravdivé, znamená krok čínské centrální banky zatím nejzřetelnější intervenci za poslední tři měsíce. Smyslem je zřejmě odradit spekulanty od sázek na pokles kurzu měny. Ta se po výstupu na nový rekord vydala mírně dolů a v době, kdy zavíraly trhy v jihovýchodní Asii, se pohybovala kolem 6,3484 CNY.

„Je to jasná intervence ze strany vlády za účelem podpory kurzu jüanu. Je to v souladu s nedávnými kroky centrální banky využít střední stanovené hodnoty a zabránit poklesu kurzu,“ řekl jeden z obchodníků. Jüan ve čtvrtek zavíral na 6,3735 CNY/USD, během dneška si připsal až 0,7 procenta a i po mírném sestupu z nového maxima si stále udržel solidní zisky.