Představitelé Fannie Mae a Freddie Mac obviněni z finančních podvodů

New York - Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) obvinila šest bývalých vysokých představitelů hypotečních agentur Fannie Mae a Freddie Mac z podvodů. Podle civilní žaloby oklamali investory, když v době vypuknutí krize na trhu s bydlením špatně informovali o rizikových hypotékách, které agentury vlastnily.

Mezi obviněnými jsou tři zaměstnanci z Fannie Mae a tři z Freddie Mac, včetně bývalých generálních ředitelů Daniela Mudda a Richarda Syrona. Fannie Mae a Freddie Mac společně vlastní či garantují téměř 31 milionů úvěrů na bydlení v hodnotě více než pět bilionů USD (asi 97,2 bilionu Kč). To je zhruba polovina všech hypotečních úvěrů, které byly v USA vydány. Spolu s dalšími federálními agenturami v loňském roce podpořily téměř 90 procent nových hypoték.

Americká vláda musela v září 2008 obě agentury kvůli finančním problémům převzít. Daňoví poplatníci za záchranu obou firem zaplatili již zhruba 169 miliard USD a jejich záchrana je tak nejdražší pomocí státu poskytlou firmám postiženým finanční krizí.

Fannie Mae a Freddie Mac kupují hypoteční úvěry od bank a dalších úvěrových institucí. Ty pak jako balíčky přemění na obligace pojištěné proti nesplácení, které nabízejí investorům po celém světě.

Vydáno pod