Kongres Spojených států zabránil finančnímu kolapsu vlády

Washington – Americká Sněmovna reprezentantů a Senát odvrátily hrozící finanční kolaps vládních úřadů, když pro ně schválily rozpočet ve výši jednoho bilionu dolarů. Podle agentur se tak stalo krátce před kritickým okamžikem, kdy by vláda kvůli nedostatku peněz prakticky přestala fungovat.

Vyjednávači ze Sněmovny reprezentantů ovládané republikány a z demokraty kontrolovaného Senátu už dříve dosáhli dohody o financování činnosti vlády tak, aby o něm mohli hlasovat dříve, než vládním úřadům dojdou peníze. „Po týdnech namáhavého vyjednávání s našimi protějšky ze Senátu jsme došli ke spravedlivému kompromisu,“ citovala agentura Bloomberg Hala Rogerse, člena Sněmovny reprezentantů za republikány.

Rozpočet nejprve v pátek tamního času schválila dolní komora Kongresu a dnes se k ní poměrem 67 ku 32 přidal i Senát. Zákon ještě musí podepsat prezident Barack Obama.

Kdyby se demokrati a republikáni nedohodli, přestal by fungovat třeba Pentagon, ministerstvo vnitřní bezpečnosti nebo agentura pro ochranu životního prostředí. S nyní schváleným rozpočtem musejí vládní úřady vystačit do 30. září příštího roku.