Italští úředníci opět stávkují

Řím - Italští státní úředníci dnes zahájili osmihodinovou stávku, na které protestují proti radikálnímu úspornému programu nové vlády premiéra Maria Montiho. Za protestem stojí tři významné odborové organizace a přidali se k ní také lékaři a vyučující na univerzitách. Kromě vysokých škol budou zavřené kanceláře úřadů nebo pošty. Lékaři přeruší práci symbolicky pouze na hodinu.

Demonstrace byly dnes svolány i v řadě velkých italských měst, jichž se mají účastnit tisíce lidí. Výzvu k protestům vydaly společně hned tři velké odborové organizace: CGIL, CISL a UIL.

Tvrdý plán úspor, který má zemi zachránit před bankrotem, představil Monti už před několika týdny. Poslanci jej posvětlili v pátek a tentýž den proti němu stávkovali železničáři a zaměstnanci veřejné dopravy. O úsporném balíčku má ode dneška debatovat Senát, který by jej mohl schválit ještě před Vánoci, pravděpodobně v pátek.

Podle Montiho jsou reformy, jejichž jádrem jsou rozsáhlé změny v penzijním a daňovém systému, nevyhnutelné. Italský premiér dodal, že jsou jedinou možností, jak se Itálie může vyhnout katastrofě v podobě kolapsu státních financí. Jeho recept však vyvolává velkou nelibost u veřejnosti, protože reformy budou mít citelný dopad prakticky na každého.

Mario Monti
Zdroj: ČTK/AP/Pier Paolo Cito

Země má mít do roku 2013 vyrovnaný rozpočet, a proto se Monti rozhodl například pro nepopulární znovuzavedení daně z nemovitosti nebo pro zvyšování věku pro odchod do důchodu. Změny se budou týkat i pracovního trhu a odbory tvrdí, že účet za reformy zaplatí především „zaměstnanci a důchodci“. Z toho důvodu navrhují vládě, aby se více soustředila například na zlepšení výběru daní nebo na boj s úniky daní.