Nejoblíbenějším zaměstnaneckým benefitem je pátý týden dovolené

Praha - Nejoblíbenějším zaměstnaneckým benefitem v Česku je pátý týden dovolené. Na druhém místě se v letošním ročníku tradiční studie poradenské firmy PwC PayWell umístily stravenky, za kterými následuje občerstvení na pracovišti a penzijní připojištění. Novým trendem jsou i benefity, které mají zaměstnancům usnadnit skloubení práce a péče o děti, například příspěvek na školné, chůvu či jesle.

„Zaměstnanci oceňují zejména takové benefity, z nichž mají hmatatelný užitek. Novým trendem poslední doby jsou výhody, které pracujícím rodičům umožní nevzdávat se kariéry, a zároveň velká flexibilita poskytovaných benefitů,“ informoval ředitel v oddělení poradenství pro řízení lidských zdrojů PwC ČR Andrew Krenek. 

Nárok na pět týdnů dovolené mají zaměstnanci v 82 procentech firem. Pětitýdenní dovolenou nabízejí zejména farmaceutické firmy, finanční instituce, včetně pojišťoven, společnosti v oblasti chemického průmyslu, v sektoru logistiky či rychloobrátkového zboží. Hromadné čerpání dovolené využívá 21 procent společností a průměrná délka hromadné dovolené je deset dní. Stravenky nabízí svým zaměstnancům 76 procent společností. Hodnota jedné stravenky na den dosahuje v průměru 75 korun. Firmy, které mají vlastní stravovací zařízení, přispívají průměrně 46 korunami. Vlastní stravovací zařízení mají nejčastěji logistické společnosti a průmyslové podniky. 

Stravenky
Zdroj: ČT24

Zaměstnanci se podílí na penzijním připojištění

Penzijní připojištění patří stále mezi nejčastěji poskytované finanční výhody. Svým zaměstnancům jej nabízí 72 procent zaměstnavatelů. Stále více z nich usiluje o to, aby se zaměstnanci na tomto benefitu podíleli svými příspěvky. Tento rostoucí trend vychází ze snahy zaměstnavatelů angažovat zaměstnance do poskytovaných výhod, a maximálně tak zajistit, že benefity, které dostávají, opravdu chtějí a využívají.

Zatímco v loňském roce vyžadovalo příspěvek ze strany zaměstnance 29 procent společností, letos jej chce 62 procent. Firmy přispívají na penzijní připojištění měsíčně v průměru 1 730 korun vrcholovému managementu, 740 korun střednímu managementu a 600 korun ostatním zaměstnancům. Tento příspěvek využije v průměru 65 procent zaměstnanců.

Dalšími benefity jsou kulturní akce a sport

Systém cafeteria, čili volitelné zaměstnanecké výhody, provozuje téměř třetina společností v Česku. Zaměstnanci si mohou vybírat z mnoha benefitů, téměř v žádné firmě mezi nimi nechybí příspěvek na sportovní vyžití, kulturní akce a rekreaci. O oblíbenosti systému volitelných výhod mezi zaměstnanci svědčí i fakt, že zaměstnanci v rámci systému cafeteria v průměru vyčerpají 99 procent rozpočtu. 

Studie PayWell 2011 je mzdový průzkum, který mapuje trendy základních a celkových mezd včetně poskytovaných zaměstnaneckých benefitů v České republice.