Vánoční nákupy vrcholí

Praha – Vánoční nákupy vrcholí. Obchodníci počítají tržby, o uplynulé zlaté neděli do některých obchodů vyrazilo až dvakrát víc lidí než o běžném víkendu. Za celý advent tržby vzrostly zhruba o třetinu a jsou na loňské výši. Oproti loňským Vánocům lidé utratili zhruba stejnou částku, nakoupili za ní ale méně – zbytek spolkla inflace.

Lidé obchodníky v nejdůležitějším období v roce nezklamali a obchody vzali na zlatou neděli  útokem. Parkoviště se plnila od brzkého rána. Poslední víkend před Štědrým dnem šly na odbyt hračky, elektronika, oblečení, ale i potraviny a alkohol.

Čím víc se svátky blíží, tím víc lidí vyráží na nákupy, den před Vánoci si obchodníci mnou ruce. „Prodej v těchto dnech stoupá o 10 až 20 procent. Zákazníci nejvíce nakupují elektroniku, hračky, oděvy, kosmetické balíčky, výbavu na zimní sporty,“ uvedla mluvčí společnosti Tesco Eva Karasová. Velké obchodní řetězce budou v pohotovosti na Štědrý den do dvou, maximálně do tří hodin odpoledne. Pak se pokladny pro všechny zavřou.

Táhnou i internetové obchody a benzinky

Nákupní horečka před svátky nežene zákazníky jen do nákupních center, ale i do internetových obchodů. Aby měli zboží pod stromečkem, musí už ale den před svátky vybírat jen ze skladových zásob a zboží si vyzvednout osobně.

Marek Liška, ředitel Mall.cz

„Do oběda můžou zítra objednávat, do večera to ještě můžou vyzvednout a mít pod stromečkem.“

Ani ti, kteří nestihnou nakoupit ani na internetu ani v nákupních centrech, ovšem nemusejí panikařit, že nebudou mít svým blízkým pod stromeček co nadělit. Poslední záchranou jsou tradičně benzinky. Na Štědrý den tam vítají opozdilce pravidelně. „Mezi artikly, které vyhledávají na Štědrý den, jsou samozřejmě hračky, šampaňské, dárkové balení piv nebo víno,“ uvedl mluvčí Benziny Václav Loula.

Podle průzkumů nechávají vánoční nákupy na poslední chvíli hlavně muži. Úplně na poslední chvíli podle obchodníků přitom lidé nekupují jen dárky a potraviny, ale i vánoční dekorace a není výjimkou, že si odnesou už kompletně nazdobený vánoční stromek.