Orco se dohodlo s věřiteli o převodu části dluhu na akcie

Praha - Developerská skupina Orco vyjednala s věřiteli své dceřiné firmy Orco Germany, že vymění její dluh 129,1 milionu eur (kolem 3,3 miliardy korun) za dluhopisy převoditelné na akcie. Původně byl dluh splatný v příštím roce. Jednou z hlavních oblastí podnikání Orca je Česko.

Orco převede do konce ledna 2012 první část dluhopisů za 79,1 milionu eur (asi dvě miliardy korun) přibližně na 19,25 milionu nových akcií. Cena za jednu akcii bude při převodu 4,1 eura. Ve druhé fázi převede developer příští rok do konce dubna zbývajících 50 milionů eur (zhruba 1,3 miliardy korun) na akcie při ceně 6,27 eura za jeden cenný papír. Celkový počet akcií Orca se tak zvýší přibližně na 36,3 milionu.

Akcie Orca se obchodují na burzách v Praze, Paříži a Varšavě. Z budapešťského trhu s cennými papíry se Orco podle nedávného oznámení stahuje. Chce tím snížit náklady. V Praze patří mezi hlavní projekty Orca zástavba území kolem bývalého nádraží v Bubnech. Firma tam plánuje mimo jiné výstavbu bytů, kanceláří, v místě chce mít například i vysokou školu. Spolu s developerem Unibail-Rodamco plánuje v Bubnech výstavbu obchodního centra.

Praha - Bubny
Zdroj: ČT24/ČTK

V posledních letech se Orco potýkalo s vysokým zadlužením. Kvůli dluhům se firma s akciemi na pražské burze nacházela přes rok v režimu soudní ochrany před věřiteli. Loni v květnu ale obchodní soud v Paříži schválil Orcu obchodní plán, který zahrnuje splacení dluhu společnosti do roku 2020.

Orco vykázalo za letošní tři čtvrtletí ztrátu kolem 40 milionů eur (asi miliarda korun). Ve srovnatelném období loni mělo zisk 242 milionů eur (zhruba šest miliard korun).