Od roku 2014 bude lidem stačit jeden bankovní účet pro celou EU

Brusel – Obyvatelé Evropské unie budou od 1. února 2014 levněji a jednodušeji provádět eurové transakce mezi jednotlivými členskými zeměmi. Dnes se na tom dohodl Evropský parlament a jednotlivé země unie. Uvedené datum pro zavedení takzvané jednotné platební zóna SEPA je podle dohody pro banky závazné. Zhruba do dvou let by tak měly zmizet všechny bariéry, které dosud brání hladkému a levnému převodu eur napříč unií.

Po zavedení nového systému bude lidem v kterékoli zemi EU stačit jeden bankovní účet, z něhož budou moci posílat platby v eurech do kterékoli země EU stejným způsobem, jako to dnes dělají v rámci své domácí země. Totéž bude platit i pro příjem eurových plateb. Žádnými skrytými poplatky národních bank už platby zatíženy nebudou. Prospěch z nového systému budou mít uživatelé všech účtů, protože mezinárodní konkurence mezi poskytovateli služeb by měla snížit ceny.

Podle Evropské komise, která vypracovala návrh změn, by jednotná platební zóna SEPA mohla během šesti let ušetřit až 123 miliard eur (asi 3,1 bilionu korun). Kromě toho, že zmizí platební bariéry, nebudou zatěžovány poplatky ani přímé debetní platby. Rok 2014 jako poslední termín pro zavedení plně funkční jednotné platební zóny SEPA představuje proti původním plánům čtyřleté zpoždění. Na vině je pozdní schválení příslušných opatření před stanovením konečného data pro plnou migraci z národních systémů do soustavy SEPA. Evropský parlament musí dnešní dohodu ještě formálně schválit. Stejný krok musí učinit i Rada EU.