Mohou Itálii spasit její zlaté rezervy?

Řím – Dluhová krize v eurozóně nutí politiky k úsporným opatřením. Například v Itálii vyvolaly škrty vlnu protestů. Země má přitom čtvrté největší zlaté rezervy na světě, jejich zpeněžením by získala až 150 miliard dolarů. Zlato se ale zatím prodávat nechystá.

Prodej italského zlata by pokryl roční schodek státního rozpočtu. Navíc by podpořil konkurenceschopnost země, za dluhopisy by totiž Itálie mohla platit menší úroky. Právě Itálie přitom bude v roce 2012 potřebovat refinancovat více než 300 miliard eur dluhu. Podle některých odborníků by byl prodej zlata jednodušším řešením než prodej pozemků nebo státních podílů ve firmách. 

Cena zlata je nejvyšší v historii

„Je to standardizovaný produkt, protože se za standardizovaných podmínek odprodává, za standardizovanou cenu, která je momentálně na jedněch z nejvyšších úrovní ve své historii, a tím pádem je pro takový stát výhodná,“ informoval Karol Piovarcsy, ředitel Saxo Bank Praha. O zájemce by Itálie neměla nouzi. V uplynulém roce měly o zlato zájem například Čína, Jižní Korea nebo Brazílie. Strach ze znehodnocení světových rezervních měn poptávku po zlatě zvyšoval. Podle analytiků by se ovšem Itálii ani dalším jihoevropským zemím odprodej zlata nevyplatil. 

Reportáž Jany Erbenové (zdroj: ČT24)

Prodej zlata by problémy jen odsunul

„V případě Itálie a Portugalska by to bylo pouze jedno z dočasných řešení. Výsledkem by paradoxně mohlo být, že se zásadní reformy budou odkládat,“ uvedl Petr Čermák, analytik společnosti Colosseum. Ekonomové volají po strukturálních reformách v jednotlivých zemích. V nich je aktivní především nová italská vláda Maria Montiho. Dalším dluhovým hříšníkům by navíc prodej zlata nepřinesl téměř nic – Irsko by získalo jen 300 milionů dolarů, Řecko necelých šest miliard.