„Tito roztoči produkují látky, které u citlivějších jedinců vyvolávají alergie. Podobně jako jiní roztoči šíří v potravinách také plísně, jež jsou častými producenty mykotoxinů,“ přiblížila šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová.
Odborníci z výzkumného ústavu koupili 180 balíčků různých druhů sušeného ovoce. Při laboratorním prozkoumání zjistili ve 13 procentech případů zamoření mlékohubem. Nejvíce zasaženy byly sušené meruňky, v jejichž jediném gramu bylo napočítáno až 650 roztočů mlékohuba.
Napadené zboží míří pryč z pultů
Inspekce podle mluvčího SZPI Michala Spáčila napadené zboží okamžitě vyřazuje z oběhu. „Jde o závady, které lze často identifikovat prostým okem a také podle pachu, protože takto napadená potravina specificky páchne. K identifikaci roztočů se při kontrolách používají také zvětšovací skla.“ Napadení roztoči může být podle něj problémem nejen sušeného ovoce, ale i některých dalších potravin, například mouky.

Jestliže lidé mají podezření, že bílé shluky na koupeném sušeném ovoci nejsou vykrystalizovaným cukrem, ale signálem výskytu roztočů, mohu se obrátit na Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha. Zde si mohou nechat zdarma sušené ovoce zkontrolovat.