ECB poskytne bankám levné úvěry za 489 miliard eur

Frankfurt – Evropská centrální banka poskytne v rámci svého tříletého úvěrového programu komerčním bankám půjčky v celkovém objemu 489,2 miliardy eur (asi 12,5 bilionu korun). To je výrazně více, než se čekalo, a předpokládá se, že to přispěje k citelnému zmírnění napětí v evropském finančním systému. ECB oznámila, že o levné financování ji požádalo 523 finančních institucí.

Výsledek tendru je mezi finančníky považován za úspěch. Tak velká částka by měla zabránit vzniku úvěrové krize a odvrátit riziko dalšího zhoršení dluhové krize v eurozóně. Část peněz by mohla jít na nákup dluhopisů Itálie a Španělska.

„Zájem byl masivní – mnohem větší než očekávaných 300 miliard eur. Likvidita bankovního sektoru teď značně vzroste,“ upozornila Annalisa Pizza z Newedge Strategy. „V kostce, tříleté půjčky můžeme považovat za úspěšné z hlediska dodání likvidity bankovnímu sektoru,“ dodala.

Pozitivní efekt by měly mít levné úvěry podle ekonomů především na španělský bankovní sektor. „Hlavní rizika pro španělskou kasu, která hospodaří s nízkým veřejným dluhem a zlepšujícími se deficity veřejných financí, jsou právě banky zatížené stigmatem splaskající realitní bubliny,“ vysvětlil hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš. K efektu půjček na italský bankovní sektor je nicméně skeptický a domnívá se, že dříve či později bude muset ECB přikročit k přímému skupování vládního dluhu v daleko větších objemech. „Problém italského dluhopisového trhu je daleko více v samotné velikosti vládního dluhu a méně v problémech bankovního sektoru, které jsou odvozené od vysokého podílu vládního dluhu v bilancích,“ podotkl.

Zájem o levné úvěry má 14 italských bank

Zájem o levné úvěry od Evropské centrální banky už projevilo 14 italských bank. Podle burzovních orgánů banky registrovaly jako zástavu dluhopisy se státní garancí v objemu 38,4 miliardy eur (asi 979 miliard korun). Mezi bankami, které nabídky využijí, je také UniCredit, který působí i v České republice. Největší úvěr ale zřejmě bude žádat banka Intesa Sanpaolo.

Provozovatel milánské burzy uvedl, že banka Intesa Sanpaolo registrovala jako zástavu dluhopisy v objemu 12 miliard eur. Druhou největší částku, a to deset miliard eur, registroval ústav Banca Monte di Paschi di Siena. UniCredit pro účely zástavy registrovala dluhopisy se státní garancí v objemu 7,5 miliardy eur.

Eura
Zdroj: ČT24

ECB se snaží zmírnit napětí na trzích

ECB nabízí levné tříleté půjčky vůbec poprvé. Záměr tyto úvěry poskytnout ECB oznámila začátkem prosince, a to ve snaze pomoci komerčním bankám překlenout rostoucí napětí na trzích. Banky mají příští rok splatné závazky za zhruba 720 miliard eur (asi 18,4 bilionu korun), velká část přitom spadá do prvního pololetí.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že banky požádají ECB jen asi o 310 miliard eur. Kurz eura proto po zveřejnění výsledků tendru zamířil vzhůru a vůči dolaru vystoupil na 1,3170 USD.

Vydáno pod