Miliardový ekotendr zrušen

Praha - Vláda rozhodla o ukončení tzv. ekologické zakázky bez toho, aby vybrala vítěze, a celou ekologickou zakázku zrušila. Výsledek byl očekáván. Vláda totiž odmítla schválit smlouvu se společností Marius Pedersen Engineering, která nabídla v soutěži nejnižší cenu 56,8 miliardy korun. Na tiskové konferenci to řekl premiér Petr Nečas. Proti schválení smlouvy se vyslovili již dříve koaliční Věci veřejné i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), jenž původně tendr prosazoval. Stát bude řešit ekologické zátěže podle starého schématu.

Ministrovi financí vláda uložila, aby zadávací zřízení zrušil. Stát bude nyní v řešení starých ekologických zátěží pokračovat v dosavadní praxi, která spočívá ve vypisování zvláštních tendrů na sanaci jednotlivých lokalit. To podle dřívějších vyjádření ministerstva financí může vést k rozdělení odpovědnosti mezi jednotlivé dodavatele a k následnému navyšování státních garancí. Porada ekonomických ministrů by se však v budoucnu k tématu měla vrátit.

„Nemyslím ale, že by se vláda vrátila k myšlence jednoho velkého tendru,“ poznamenal Nečas.

Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je nyní asi 113 miliard korun. Podle ministerstva životního prostření je ale reálná suma zakázky kolem 40 miliard, podle nevládních organizací jen 25 miliard korun.

Co uvádí vládní materiál

Aktuální výše zbytkové garance činí 112,94 miliardy korun, z toho zbytková garance pro staré ekologické škody činí celkem 103,89 miliardy korun. Dle Petra Nečase některé lokality vůbec sanaci nepotřebují, neboť uplynula už dlouhá doba a příroda by si tedy mohla pomoci za tuto dobu sama. Tudíž může mít klíčovou pozici Česká inspekce živitního prostředí, která by mohla nutnost sanace posuzovat.

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Co eviduje ministerstvo financí

MF nyní eviduje garance týkající se staré ekologické zátěže za 160,41 miliardy korun, a to vůči 188 smluvním partnerům. Další zájemce v soutěži, Geosan Group, nabídl ekologické škody odstranit za 57,8 miliardy Kč a třetí účastník soutěže Environmental Services ze skupiny J&T za 65,5 miliardy korun. Rozhodujícím kritériem pro úspěch v tendru byla cena.

Na seznamu starých ekologických škod, které je třeba rychle odstranit, je celkem 510 lokalit, mezi nimi areály Kovošrotu, Spolany nebo Unipetrolu.