Milionům Američanů hrozí, že přijdou o podporu v nezaměstnanosti

Washington - Nezaměstnaným Američanům hrozí, že příští rok přijdou o podporu. Koncem roku totiž vyprší výjimka, která prodlužovala nárok na podporu ze standardního půl roku na dva roky. Kongres může schválit prodloužení výjimky, čas se ale krátí. Dohoda mezi demokraty a republikány stále není na stole.

Na podpoře v nezaměstnanosti je závislých asi 7 milionů Američanů. Pokud kongres nezareaguje, už v lednu o podporu přijdou zhruba dva miliony z nich. „Podpora mi pokryje zhruba polovinu životních nákladů. Ale i tak je to pro mě jako dar z nebes. A kdyby skončila, byl by to pro mě konec,“ říká nezaměstnaná Bonnie Ornitzová, která nyní pobírá od státu zhruba 2 tisíce dolarů měsíčně.

Naposledy prodloužili kongresmani výplatu podpory v nezaměstnanosti loni v prosinci. Teď o ní jednají znova. Ještě před několika týdny to vypadalo, že návrh bez problémů projde. Nakonec ho ale v úterý zablokovali republikáni. Úlevy by podle nich zvýšily schodky už tak dost napjatých rozpočtů o další stovky miliard dolarů. Na řádné i mimořádné podpoře USA do poloviny prosince vyplatili 15,3 miliardy dolarů, což představuje zhruba 333 milionů dolarů týdně.

Na kongresmany už dopisem apelovalo i 16 demokratických guvernérů. „Jsme extrémně znepokojeni z možných dopadů skončení tohoto programu na domácnosti a naše ekonomické oživení jako celek,“ uvedli v dopise. Zároveň poukazují na to, že nezaměstnaní obratem využívají podporu k nákupům nezbytného zboží, takže se peníze hned vrací do ekonomiky.

Nezaměstnanost v USA se stále drží na tamní poměry nezvykle vysoko. V listopadu se ji nicméně podařilo poprvé od poloviny roku 2009 srazit pod 9 procent. Američanů, kteří nemají práci, tak postupně ubývá. V prvním prosincovém týdnu o podporu požádalo 366 tisíc lidí, což je nejmíň za poslední tři roky. Otázkou ovšem je, zda křehké ekonomické oživení nenabourají dluhové problémy Evropy.

Vývoj nezaměstnanosti v USA
Zdroj: ČT24/U.S. Bureau of Economic Analysis