Belgii zasáhla stávka zaměstnanců veřejného sektoru

Brusel – Belgii zasáhla čtyřiadvacetihodinová stávka zaměstnanců veřejného sektoru. Už od středečního večera stávkují železničáři a během dne nevyjely ani autobusy a městská hromadná doprava. Normálně fungovalo jen bruselské letiště. K protestu se připojily také úřady, nemocnice a školy. Odbory vyzvaly k zastavení práce na protest proti vládnímu návrhu reformy důchodového systému. Jedná se o první velký test nové vlády, kterou se podařilo vytvořit začátkem měsíce po 541 dnech politické krize v důsledku sporů mezi vlámskými a valonskými stranami.

V Belgii nejezdí ani mezinárodní rychlovlaky Eurostar a Thalys, které spojují Brusel s dalšími významnými evropskými městy. Městská hromadná doprava v Bruselu se zastavila úplně. Na dálnicích se hned ráno vytvořily zácpy o délce asi 150 kilometrů. Do půlnoci by měl být omezen i chod nemocnic nebo televizních stanic.

Stávka zasáhla celý státní sektor, především veřejnou dopravu, úřady, nemocnice, školy, věznice a televizi. Železničáři začali stávkovat již ve středu, kdy ochromili vlakovou dopravu ve Valonsku. Vlaky se mají znovu rozjet ve 22:00 SEČ.

Stávkují i hasiči

„Možnost odejít dřív do důchodu je právo, kterého loni dosáhli tvrdým vyjednáváním odboráři. Teď hrozí, že jedna strana dohodu poruší. Chceme ukázat, že jsme nespokojení. Při práci riskujeme životy, mohli by nám prokázat alespoň trochu úcty,“ zaznívá z úst hasičů.

Odbory se již před dnešní stávkou rozhodly stupňovat tlak na novou vládu a naplánovaly na 30. ledna generální stávku. Vláda socialistického premiéra Elia Di Rupa však nechce odborářům ustoupit. „Ne vždy stávka prospívá dialogu,“ vzkázal premiér protestujícím. 

Parlament se dnes vyjadřoval k důchodové reformě, která má pomoci snížit státní deficit. Návrh vypracovala nová koaliční vláda, kterou vede socialistický frankofonní premiér Elio Di Rupo. Důchodová reforma, která má pomoci snížit státní deficit, je podle vlády v kontextu krize a stárnutí obyvatel nezbytná. 

Návrh zákona předkládaný vlámským liberálním ministrem pro důchody Vincentem Van Quickenbornem počítá především s tím, že do předčasného důchodu bude možné odejít nejdříve v 62 letech, tedy o dva roky později než dosud. Možnosti přestat pracovat dřív než v zákonem stanovených 65 letech nyní využívá poměrně hodně Belgičanů. Také se mají zrušit dřívější odchody do důchodu u některých profesí.