First minute zájezdy táhnou

Praha - Na mnohé pod stromečkem čeká poukaz na letní dovolenou. Letos jejich prodej stoupl proti loňsku o deset procent. Při zvýhodněných prvních nabídkách cestovní kanceláře prodají až 40 procent svých zájezdů. O first minute zájezdy je zájem, neboť se nabízejí za výrazně nižší cenu.

Egypt je jednou z tradičně nejoblíbenějších destinací, kam Češi jezdí trávit dovolenou. Z již zakoupených zájezdů u cestovních kanceláří ale vyplývá, že severoafrická země už tolik netáhne. Zájmu Čechů vévodí Turecko, Řecko, Itálie a Bulharsko. Turecká riviéra si polepšila proti loňsku dokonce o 68 procent.

Cestovní kanceláře ale druhým dechem dodávají: menší zájem o Egypt nemusí být proto, že by už pro České turisty nebyl zajímavý, ale proto, že nabídky na dovolené v ostatních zemích jsou momentálně výhodnější. Zájezdy typu první moment se začaly prodávat v listopadu a už po třech týdnech se ukazuje, že zájem o první dovolené roste. Nejvíc se kupují osmidenní letecké pobyty s polopenzí nebo all inclusive.

Z prodejních výsledků cestovních kanceláří se taky ukazuje, že se proti loňsku snížil zájem o dovolenou v Chorvatsku a Španělsku. Jadranská země přitom ještě v létě zažívala nebývalý nárůst českých zájemců.

Díky velké konkurenci se snaží cestovky tlačit ceny dolů. Díky tomu si lidé mohou dovolit i luxusnější dovolenou za stejný peníz, za jaký by si ještě před pár lety koupili dovolenou v Chorvatsku.

First minute zájezdy (zdroj: ČT24)