Lufthansa se dohodla na prodeji ztrátové pobočky British Midland

Berlín - Německá letecká společnost Deutsche Lufthansa dnes podepsala závaznou dohodu o prodeji své ztrátové britské pobočky British Midland (BMI) do rukou společnosti IAG, vlastníka britského vlajkového přepravce British Airways. Transakce oceňuje bývalou British Midland na 172,5 milionu liber (5,3 miliardy Kč).

Lufthansa a IAG oznámily předběžnou dohodu o převodu vlastnictví BMI na počátku listopadu. Německá společnost chce prodej dokončit v prvním čtvrtletí příštího roku.

IAG v souboji o BMI zvítězila nad konkurenční skupinou Virgin. Spolu s BMI získala 56 cenných příletových a odletových míst na nejrušnějším evropském letišti Heathrow v Londýně, které je plně vytíženo a plány na jeho rozšíření padly.

„Koupě BMI poskytuje IAG unikátní příležitost expandovat na Heathrow, jeden z našich klíčových letištních uzlů,“ uvedl ve sdělení IAG její šéf Willie Walsh.

IAG je druhým největším evropským leteckým přepravcem po Lufthanse. Kromě British Airways vlastní také španělskou Iberii.

Lufthansa uvedla, že čistý výsledek její investice do BMI bude „výrazně záporný“. „Lufthansa sice prodá BMI s čistou ztrátou, zbaví se ale strukturálně ztrátové pobočky,“ řekl analytik Stefan Kick z frankfurtské firmy Silvia Quandt. Akcie Lufthansy dopoledne posílily o zhruba dvě procenta a stejným tempem rostly akcie IAG.