Egyptské pláže zejí prázdnotou

Káhira – V Egyptě vrcholí hlavní turistická sezona, přesto jsou tamní hotely poloprázdné. I když majitelé upravili ceny tak, že jsou nejnižší za poslední roky, turisty se jim nalákat nedaří. Důvodem je nestabilní politická situace – dlouhé protesty turisty odradily. Ti, kdo profitují z turismu, se nyní musí zaměřit na místní.

Turisti si v poslední době oblíbili například výletní loď Nile Lily, která byla letos oceněna egyptským ministerstvem turismu jako nejlepší atrakce v celé zemi. I přesto má teď ceny oproti loňsku ani ne poloviční a turisti jsou v nedohlednu. Zaměstnanci doufají, že se to změní alespoň s oslavami příchodu nového roku.

„Lidi přijdou na večeři, užijí si půlnoční ohňostroje, nealkoholické šampaňské, dárky pro děti a kapely v restauracích. Nakonec se můžou projet na jachtě a oslavit nový rok,“ říká Omar Attia, obchodní ředitel Nile Lily.

Na silvestrovské období se těší i místní turistická agentura. Ta má program připravený jak pro turisty, tak pro místní. Právě obyvatelé Egypta v poslední době tvoří největší část příchozích.

Turismus v Egyptě (zdroj: ČT24)

Země však potřebuje turisty ze všech částí světa, jelikož turismus je pro Egypt klíčový. Navíc je otázkou, jak s turismem v zemi zamávají volby. Po nich totiž z nabídky restaurací může zmizet alkohol, pláže mohou být rozdělené na mužskou a ženskou část a někteří přemýšlí o zahalení až příliš odvážných starověkých soch.