Facebook nabídne prvotřídní akcie, tvrdí jeho zakladatel

New York – Podle zdrojů zpravodajského serveru The Wall Street Journal by mohl Facebook vstoupit na burzu už ve druhém čtvrtletí roku 2012. Již začátkem příštího roku prý firma hodlá předat americké komisi pro cenné papíry všechny potřebné dokumenty. Jak Wall Street Journalu přiznal sám zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, firma teď prochází obdobím změn. Ty by ji měly na vstup na burzu připravit.

V prvních letech existence své sociální sítě se Zuckerberg podle svých slov snažil udržet Facebook přitažlivým hlavně pro mladé lidi – bezva a cool. Posledních 18 měsíců se ale zakladatel gigantu na poli sociální komunikace snaží firmu spíše připravit na to, aby působila jako bezriziková společnost, která nabídne prvotřídní cenné papíry.

„I ve vývoji Microsoftu bylo období, kdy říkal: 'Chceme dát počítač na každý stůl,'“ uvedl Zuckerberg. „To je cesta, kterou chci nechat jít Facebook. Chceme pracovat tak, abychom následovali tuto dlouhodobou vizi,“ dodal.

Odborníci poukazují na to, že vstup na burzu je pro mladé firmy, které za sebou mají explozivní růst jako Facebook, obvykle velmi obtížný. Těžko u investorů konkurují cenným papírům zavedených firem, mezi které patří například Microsoft nebo Apple. Zuckerberg nicméně naznačil, že se Facebook snaží pečlivě následovat příklad velkých technologických firem.

Facebook by podle dřívějších informací Wall Street Journalu a dalších médií chtěl z připravované primární emise akcií získat zhruba deset miliard dolarů (asi 193 miliard korun). Hodnota celého podniku by podle nich mohla přesáhnout 100 miliard dolarů (více než 1,9 bilionu korun).

Facebook
Zdroj: ČT24

Internetové společnosti, které v letošním roce vstupovaly na americké burzy, mu ale daly jen chabý příklad. Akcie slevového gigantu Groupon ztrácejí oproti zavírací hodnotě v první obchodní den 12 procent. Cenné papíry výrobce her Zynga, který je s Facebook úzce spjat, propadly i přes solidní zájem investorů pod svou upisovací cenu během několika minut.