Bank of America zaplatí rekordní vyrovnání za diskriminaci černochů a Hispánců

New York – Bank of America, druhá největší banka Spojených států, se dohodla na rekordním vyrovnání ve výši 335 milionů dolarů. Odškodnění zaplatí svým klientům z řad minorit s tmavší pletí za své diskriminační chování. Na hypotékách jim totiž účtovala vyšší poplatky než bělochům, a to i přesto, že podle oficiálního bankovního sazebníku měli mít podmínky stejné.

Černoši a Hispánci platili vyšší poplatky, úroky i sankce za předčasné splacení úvěru. Například v roce 2007 by Afroameričan, který si půjčil 200 tisíc dolarů v Los Angeles, zaplatil zhruba o 1 200 dolarů na poplatcích víc než stejně solventní běloch. Vyšší poplatky lidé tmavší pleti platili i v případě, že byli dostatečně bonitní a dosáhli na prémiový úvěr. „Tato obvinění jsou alarmujícím chováním jednoho z největších poskytovatelů hypotečních úvěrů v zemi v době, kdy byl trh s bydlením na vrcholu,“ zdůraznil americký ministr spravedlnosti Eric Holder.

Eric Holder

„Díky dohodě bude odškodněno těch víc než 200 tisíc afroamerických a hispánských dlužníků, kteří se stali oběťmi diskriminačního chování.“

Bank of America zaplatí rekordní vyrovnání (zdroj: ČT24)

Nespravedlivě se ke klientům s tmavší pletí chovaly pobočky Countrywide, které Bank of America převzala v roce 2008. Diskriminovala je i před rokem 2007, kdy byl hypoteční trh na vrcholu, stoupal zájem o koupi bytů, a tedy i o hypotéky. Centrála banky o diskriminačním chování svých poboček věděla – alespoň podle stížnosti, kterou se zabývalo ministerstvo spravedlnosti. Dlouho ale neudělala dost, aby ho zastavila.

O změnu se Bank of America snaží až nyní. „Zavazujeme se ke spravedlivému a rovnému přístupu ke všem našim zákazníkům,“ uvedla banka.

A nejde o jediný problém banky, kvůli které spadl i americký akciový trh. Letos už musela platit investorům 8,5 miliardy dolarů za to, že jim prodávala cenné papíry zajištěné nekvalitními hypotékami. Jejich hodnota při problémech amerického realitního trhu prudce klesla.