Bydliště Santa Clause? Severní polární kruh

Helsinki - Santa Workshop Village, severní polární kruh - taková je oficiální adresa Santy, na kterou minulý rok přišly stovky tisíc dopisů z celého světa. A finský Santa na dopisy dětí i dospělých každý rok odpovídá.

Zasněžená chalupa blízko severního polárního kruhu, soby před domem a Santa odepisující na dopisy tisíců dětí, kteří mu poslali přání. „Je to velmi vzrušující, vidět malé děti, jak vám nosí plné kapsy přání. Od těch ostatních mám vzadu dopisů plnou kancelář,“ řekl Santa. A zatímco si dospělí přejí většinou pevné zdraví a lásku, větší děti chtějí moderní technologie. „Chtěla bych mobil - smarthphone,“ prohlásila jedna malá Polka jménem Julia.

Na oficiální adresu u severního polárního kruhu přichází každý rok před Vánoci tisíce dopisů. V minulém roce jich dostal od dětí z celého světa 620 tisíc. Pomocí svých vánočních pomocníků odepisuje většinou na všechny vánoční přání. „Odepisovat na všechny dopisy je složité, ale my máme mnoho zkušeností,“ poznamenal Santa.

Do Finska píší Evropané i Japonci

Za posledních 26 let na tuto adresu přišlo víc než 15 milionů dopisů z téměř dvou stovek zemí. Nejvíc jich je z Velké Británie, Itálie, Rumunska a Polska. Výjimkou nejsou také přání z Číny nebo Japonska. 

Reportáž Veroniky Hudečkové (zdroj: ČT24)