Američané se vyšším daním zatím vyhnou

Washington - Americká Sněmovna reprezentantů dnes schválila prodloužení daňových úlev z daně ze mzdy a podpory v nezaměstnanosti do konce února. Pokud by zákon nebyl přijat, 160 milionů Američanů by muselo od 1. ledna začít platit vyšší daně. Výsledek hlasování v dolní komoře Kongresu je politickým vítězstvím prezidenta Baracka Obamy, protože republikány ovládaná Sněmovna reprezentantů musela změnit své původní odmítavé stanovisko.

Obama výsledek jednání v Kongresu uvítal. „Chci poděkovat všem členům Kongresu, že ukončili patovou situaci a že učinili to, co bylo třeba,“ řekl. Zároveň vyzval kongresmany, aby po skončení vánoční dovolené „bez dalších dramat a zdržení“ vyjednali dohodu, která by daňové úlevy zachovala do konce roku 2012.
   
Daňové úlevy označil americký prezident za významnou pomoc celé ekonomice. Domácnosti podle něj díky úlevám mohou utratit více peněz, což znamená posílení firem.

Demokraté původně usilovali o prodloužení daňových úlev a podpory v nezaměstnanosti o rok, republikáni to ale odmítali. Senát následně schválil kompromisní variantu, podle které budou současná pravidla zachována do konce února, a do té doby se obě strany dohodnou, za jakých podmínek budou úlevy platit dál.

Sněmovna reprezentantů ale v úterý senátní návrh zamítla. Důvodem byl především odmítavý postoj konzervativnější části republikánů, kteří chtěli omezit programy pro dlouhodobě nezaměstnané svázané s daňovými úlevami.

Pod tlakem veřejného mínění ale republikáni v dolní komoře Kongresu museli ze svého odmítavého stanoviska ustoupit. Republikáni se obávali, že zvýšení daní by mohlo poškodit jejich stranu při podzimních volbách, kdy se bude rozhodovat o složení celé Sněmovny reprezentantů a části Senátu a o novém prezidentovi.

Vydáno pod