Koruna před Vánoci oslabila

Praha - Česká měna poslední pracovní den před vánočními svátky klesla vůči oběma hlavním světovým měnám. Podle údajů serveru Patria Online klesla koruna v 17:00 proti čtvrtku vůči euru o 13 haléřů na 25,79 korun za euro a k dolaru o 14 haléřů na 19,78 korun za dolar.

Investory globálně znepokojuje hrozba snižování ratingů členských zemí eurozóny. Přetrvávají rovněž pochybnosti o tom, zda levné tříleté úvěry, které Evropská centrální banka tento týden poskytla komerčním bankám, pomohou zmírnit napětí na evropském finančním trhu.

Euro dnes vůči dolaru oslabilo na 1,3039 dolaru za euro. Euro zůstává pod tlakem kvůli přetrvávajícím obavám ohledně dluhové krize v eurozóně. Od začátku letošního roku oslabilo o zhruba 2,5 procenta.

Analytici ze společnosti Morgan Stanley předpokládají, že euro bude v příštím roce patřit mezi nejméně úspěšné měny v rámci skupiny nejvyspělejších zemí G10. Poukazují přitom například na zhoršující se hospodářské vyhlídky Evropy a na pokračující uvolňování měnové politiky v eurozóně.