Podle Lagardeové je světová ekonomika v nebezpečí

Paříž - Světová ekonomika je v nebezpečné situaci. Tak těsně před koncem roku hodnotí situaci šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová. Řekla to ve víkendovém rozhovoru pro francouzský list Journal du Dimanche. Dosavadní snahy evropských lídrů krizovou situaci vyřešit podle ní nejsou dostatečné. Lagardeová již dříve upozornila na to, že fond by mohl opět zhoršit odhad globálního hospodářského růstu pro příští rok. Krizí je velmi zasaženo Španělsko. Podle nového ministra hospodářství se země propadne zpátky do recese, vykáže pokles v nynějším i následujícím čtvrtletí.

Evropa musí vyložit karty na stůl. Investoři podle Christine Lagardeové dál čekají na jasný recept, jak chtějí lídři sedmadvacítky bojovat s dluhovou krizí. Evropské špičky ale zatím řekly jen jeho obrysy - naposledy v první polovině prosince na bruselské schůzce. Setkání označované jako průlomové přineslo podle mnohých příliš málo jistoty. 

Christine Lagardeová, šéfka MMF:

„Summit nešel dost do hloubky, co se týče finančních stránky věci, a příliš se točil okolo obecných podmínek. Pro Evropu by bylo dobré mít jednotné stanovisko a jednoduše rozvržený postup.“

Z pohledu Mezinárodního měnového fondu tak situace může pokračovat především jednou cestou, a to dalším prohloubením krize a s ní spojeným zhoršením odhadu růstu ekonomiky.

Evropu drží nastupující ekonomické mocnosti 

Fond číslo naposledy přepsal v září, na čtyři procenta. Jde ale pořád o globální pohled, kde problémovou Evropu drží nastupující ekonomické velmoci. To potvrzuje studie Centra pro ekonomický a obchodní výzkum.

Evropská centrální banka
Zdroj: Ralph Orlowski/ISIFA/Getty Images

Evropě věští výrazný propad, některým asijským státům a Brazílii naopak vzestup. „Myslím, že je to součást velkých ekonomických změn, kde nevidíme jen posun od západu na východ, ale taky to, že země, které produkují potraviny a energii, rostou,“ řekl Douglas McWilliams z CEBRu pro BBC.

Špatný rok očekávají i tuzemské podniky. Rok 2012 vidí hlavně jako stagnaci a růst HDP maximálně o jedno procento. K tomu víc lidí bez práce a nižší reálné mzdy.

Reportáž Lukáše Pospíšila (zdroj: ČT24)