Banky omezí o silvestrovském víkendu provoz

Praha - České banky omezí o silvestrovském víkendu provoz svých poboček. Do té doby bude většina z nich dodržovat standardní otevírací dobu. Poslední platby letošního roku by ale lidé měli zadat co nejdříve, jinak se peníze do ledna nestihnou odeslat, zvláště pokud nechtějí využít internetové bankovnictví a platební příkaz chtějí raději zadat na pobočce.

Nejlepší by bylo zadat platební příkazy nejpozději do 29. prosince, upozorňují shodně banky. Týká se to třeba těch, kteří potřebují poslat peníze stavební spořitelně, aby dostali státní podporu. Lhůty pro zadání platebních příkazů se ovšem liší podle toho, jakým způsobem klient platbu zadává a do které banky peníze posílá.

„U plateb v rámci České spořitelny mohou klienti peníze posílat přes internetové bankovnictví, bankomat nebo platbomat, a to až do 31. prosince do 20 hodin. V pobočkách je to potom do 31. prosince do 12 hodin,“ upozornil Jan Holinka, mluvčí České spořitelny, která je největší bankou v Česku co do počtu klientů. Pokud chtějí mít klienti jistotu, že peníze dojdou ještě letos do jiné banky, měli by je podle něj odeslat nejdéle zítra.

Opozdilci také budou moci využít expresní platbu nebo peníze vložit hotově na vybraný účet. Na přepážce to půjde do konce otevírací doby. Tu většina bank omezí už v pátek, a to do čtyř odpoledne. V sobotu pak otevřou do dvanácti. Úplně uzavřené o víkendu zůstanou třeba pobočky ČSOB. Naopak ve standardních otvíracích hodinách budou mít na konci roku otevřeno v Komerční bance, včetně jejích poboček se sobotním a nedělním provozem.

Platby do zahraničí raději zadejte už dnes

Spěchat je podle bankéřů třeba hlavně s platbami do zahraničí. U České spořitelny podobně jako v dalších českých bankách je třeba běžný platební příkaz do zahraničí zadat na pobočce nejdéle dnes do konce pokladních hodin. I tady mohou opozidilci vsadit ještě na urgentní a expresní platby. Platby s urgentní prioritou dojdou ještě letos, pokud je klienti zadají zítra do 14 hodin na pobočce a do 15 hodin přes internetové bankovnictví. Pokud vsadí na expresní prioritu, mají čas až do 30. prosince do 10 hodin na pobočce a do 11 přes internetové bankovnictví.