O Vánocích se roztrhl pytel se spamovými e-maily

Praha – V letošním roce, zvláště pak v průběhu vánočních svátků, výrazně narostl počet spamů. Je to nyní téměř každý druhý e-mail. Nevyžádaná pošta se týká hlavně nabídky léků, sexu a pracovních míst. Vyplývá to ze studie společností AutoCont, Fortinet a Skyvera. Spam nejčastěji zamořuje firmy a instituce z oblasti průmyslu, vzdělávání, ale například i veřejný sektor.

V předmětu nevyžádaného mailu bývá nejčastěji napsáno „jsi online?“, „Re: Windows 7“, „Moje nové obrázky“ a také „Ahoj zlato“. Zdaleka nejvíc spamu, sedmačtyřicet procent, tvoří nabídky léků a různých přípravků, 14,5 procenta spamu se pak podle studie vztahuje k pohlavnímu styku a z deseti a půl procenta jde v nevyžádané poště o pracovní nabídky.

Milan Chromý, expert na IT zabezpečení společnosti AutoCont

„Ve vánočním období je nárůst spamu poměrně značný, právě proto, že obsahuje nabídky například léků, případně šperků a dalších záležitostí, a díky tomu, že obyvatelstvo chce nakupovat dárky, připravuje se na vánoční svátky, tak se očekává možný nákup ve smyslu využití spamových nabídek.“

Nejzamořenější spamem jsou podle studie firmy pracující v průmyslových odvětvích, kde je podíl nevyžádané pošty necelých jednaosmdesát procent. Například ve veřejném sektoru tvoří spam 77 procent došlé elektronické pošty. V tomto roce také podle studie výrazně vzrostl počet napadených telefonů a počítačů malwarem, tedy škodlivým programem určeným k tomu, aby vnikl do počítačového systému nebo ho poškodil. „Nárůst oproti loňskému roku je o 22 procent. Během jednoho čtvrtletí přibylo šest milionů unikátních vzorků malwaru. Na konci roku jich tak bude 75 milionů,“ píše se v tiskové zprávě.

Lidé jsou sice proti spamům stále více imunní, statistiky nicméně ukazují, že počet kliknutí na spamovou nabídku se pohybuje kolem půl procenta až procenta, což je podle Chromého stále vysoké využití a útočníkům to přináší nemalé objemy peněz.

Rozhovor s Milanem Chromým (zdroj: ČT24)